A szakma elkészült az előadóművészeti törvény-tervezet végleges változatával

Másfél napos tanácskozás után a színházi, zenei és táncos szakmai szervezetek csütörtökön délután elkészültek az előadóművészeti törvénytervezet végleges változatával – közölte a Független Hírügynökséggel Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára. Két olyan sarokpont is volt, így az Előadóművészeti tanács összetétele és a támogatás kérdése, amelyekről sokat vitatkoztak, de mindent összesítve, kimondható, elkészült az újrafogalmazott változat, hangsúlyozta Vajda Márta. Az előadóművészeti szakma képviselői pénteken reggel küldik vissza a minisztériumba a törvénytervezet általuk végsőnek tekintett utolsó szövegét.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én adta át a tárca előadóművészeti törvényjavaslatát a színházi, zenei és táncos szakma képviselőinek. Az ágazat 10 napot kapott arra, hogy elvégezze az utolsó simításokat a tervezet szövegén.

Érdeklődésünkre Vajda Márta elmondta: a minisztériumban sok mindent elfogadtak azokból az észrevételekből, amelyeket a szakmai szervezetek már korábban is javasoltak az előadóművészeti törvénytervezettel kapcsolatban, így az általuk újrafogalmazott változatban is megmaradtak a jogszabály tervezet főbb fejezetei. Voltak kritikus pontok, amelyekről sok vita folyt, ílyennek számít az Előadóművészeti Tanács összetétele. A végső változatban az szerepel, hogy a bizottságokban helyet foglaló hivatalnokoknak (minisztériumi delegáltak vagy önkormányzati képviselők) ne legyen szavazati joguk, vagyis a döntéshozók kizárlóag a szakemberek legyenek.

A másik lényeges kitétel a támogatás kérdése volt. Többek között azt fogalmazták meg a szakma képviselői, hogy ne csak a mennyiségi mutatókon múljon ennek a mértéke, vagyis ne minden esetben a magas nézőszám döntsön a költségvetési támogatás összegéről.

Az ügyvezető titkár elmondta: csütörtökön megszületett az a változat, amely a beérkezett javaslatokat megvitatva és mérlegelve a legoptimálisabb, így ezt a végső szöveget küldik be pénteken délelőtt a minisztériumba. A többi már a politikai döntéshozókon múlik, hogy még idén megszületik-e az előadóművészeti törvény, amit a szakma már nagyon vár – hangsúlyozta Vajda Márta.

A készülő jogszabály célja, hogy tiszta helyzetet teremtsen az előadóművészeti intézmények finanszírozásában, a munkajogi kérdésekben és a nyilvántartásban. A törvényjavaslat bevezetné az új típusú, normatív elemeket tartalmazó, a fenntartók kötelezettségeit és jogosultságait egyértelműen megállapító finanszírozási modellt, valamint speciális, az előadóművészeti munka sajátosságait figyelembe véve alakítaná ki a munkajogi szabályokat.