Magyarország

2012.04.05. 15:06

Örkény 100 - Ünnepi előadássorozat az Örkény Színházban

  Budapest, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Előadássorozattal ünnepli az Örkény István Színház névadója születésének századik évfordulóját: csütörtökön egypercesekből készült összeállítást, pénteken az Azt meséld el, Pista! című előadást, szombaton pedig a Macskajátékot tűzi műsorra a fővárosi teátrum.

 

Budapest, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Előadássorozattal ünnepli az Örkény István Színház névadója születésének századik évfordulóját: csütörtökön egypercesekből készült összeállítást, pénteken az Azt meséld el, Pista! című előadást, szombaton pedig a Macskajátékot tűzi műsorra a fővárosi teátrum.

Örkény István születésnapján, csütörtökön este 8 órakor Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel alkalmi összeállítást láthat a közönség Örkény egyperceseiből. Az előadás végén pedig kihirdetik a centenárium alkalmából kiírt drámapályázat eredményét - közölte a színház csütörtökön az MTI-vel.

Pénteken este 7 órakor Azt meséld el, Pista! címmel Mácsai Pál előadása látható: ezen az estén az író "a színész testét ölti magára" és az életéről mesél. Az előadás szövegét Örkény István saját szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állította össze.

Szombaton este 7 órakor Örkény István Macskajáték című darabját játssza a színház az ünnepi sorozat zárásaként. A tragikomédiát 2009 októberében tűzték műsorra, az előadásban Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari, Kerekes Éva, Szandtner Anna, Békés Itala, Jordán Tamás és Polgár Csaba játszik.

"A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit.

Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk" - írja a szerző darabjáról.

Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője száz éve, 1912. április 5-én született Budapesten. A Macskajáték és a Tóték a színházban és filmen is nagy sikert aratott, a világ számos pontján öregbítve írója hírnevét. 1969-ben a Tótékból Isten hozta őrnagy úr címmel Fábry Zoltán rendezett filmet, a Macskajátékot 1972-ben Makk Károly álmodta filmvászonra. Örkény munkásságát 1973-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Az író 1979. június 24-én hunyt el.

Az író-drámaíró születésének századik évfordulójára emlékévet hirdettek, amelynek keretében kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen és magyar nyelvű kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek Örkény István emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!