A svéd uniós elnökség vízumkényszert vezetne be Kanadával szemben

Az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét ellátó Svédország szerdán azt közölte, hogy a kölcsönösség elve alapján bevezetné a vízumkényszert a kanadaiakkal szemben, azután, hogy az észak-amerikai államba ismét csak beutazási engedéllyel mehetnek a cseh állampolgárok. Tobias Billström migrációs miniszter ugyanakkor fölhívta arra is a figyelmet, hogy a javaslattal az “Európai Bizottságnak (EB) van hatásköre foglalkozni. Az EB felelős a kölcsönösségi mechanizmus életbe léptetéséért”- fogalmazott a tárcavezető.

Ottawa a közelmúltban vezette be ismét a cseh állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. Kanada azután döntött így, hogy jelentős számú cseh állampolgár, zömében roma kért menedékjogot az észak-amerikai országban. Prága egyébként kedden válaszlépésként vízumkötelezettséget léptetett életbe a diplomata- és szolgálati útlevéllel utazó kanadaiakkal szemben. Az állampolgárok mellen ezt nem teheti meg, mert arról az EB-nek kell döntenie. Emiatt egyébként az euroszkeptikus cseh államfő, Vacláv Klaus heves bíálatot fogalmazott meg a Bizottsággal szemben. “Mint azt mindannyian tudják Kanada egyedül dönthet, Csehország nem. Brüsszelnek kell döntenie helyettünk is”- mondta Klaus.

Az uniós szabályok szerint, ha egy tagállammal szemben vízumkötelezettséget vezetnek be, akkor a szolidaritás elve alapján az EU tagállamai is beutaási engedélyhez köthetik a vízumkérő országból érkezők beengedését. Ám ez nem automatizmus, az iylen válaszlépés bevezetése hosszadalmas folyamat.

Az EB elnöke egyébként azt mondta szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén, hogy reményei szerint csupán átmeneti korlátozásról van szó. Jose Manuel Barroso egyúttal sajnálkozásának is hangot adott. Ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a testület azért, hogy visszaállítsák a vízummentes utazási feltételeket a cseheknek.

Kanada egyébként Mexikóval szemben is korlátozásokat vezetett be, miután onnan is nagyszámú menedékkérő érkezett.