A svájci tavakban lévő lőszerek ott is maradnak

A svájci tavakban lévő nyolcezer tonna lőszer marad, ahol van – döntött kedden a svájci védelmi minisztérium, miután megvizsgálták az eszközök állapotát és veszélyességét. A fegyverek kiemelése felboríthatná a tavak ökoszisztémáját, ezért inkább a víz alatt hagyják őket.

Az utóbbi évszázadban kiselejtezett lőszerek 95 százalékát a tavakba dobálták Svájcban, elsősorban Bern, Uri és Zürich kantonokban. Az eszközök között van gránát, gyutacs és mindenféle tüzérségi lőszer.

Az október elején kezdődött vizsgálat kiderítette, hogy dinamit, ólom és higany is van a tavak mélyén rozsdásodó lőszerekben. Kevésbé veszélyes anyagokat, bronzot és acélt is találtak. A kutatás megállapította, hogy a mérgező anyagok csak ezer év múlva kerülnének a vízbe, mivel a szerkezetekre rakódó üledék megvédi a tavakat a szennyezéstől. A lőszerek kiemelésekor azonban a robbanásveszélyen kívül a szerkezetek sérülésével is számolni kell, így nagyobb a szennyezés kockázata, ha hozzányúlnak a fegyverekhez, mint ha békén hagyják őket – állapították meg a szakemberek.