A svájci elnök kész tárgyalni a Líbiával kialakult feszültségről

Pascal Couchepin svájci elnök kész találkozni Moamer el-Kadhafival, hogy enyhítse a líbiai vezető fiának őrizetbe vétele nyomán kialakult diplomáciai konfliktust. A vita miatt Líbia két nappal ezelőtt felfüggesztette az olajszállítást Svájcnak és letartóztatta az ország két, Líbiában tartózkodó állampolgárát.

A 32 éves Hannibal Kadhafit és feleségét a múlt héten vették őrizetbe egy genfi hotelben, mert állítólag megütötték a szálloda egyik alkalmazottját. Bár mindkettőjüket még aznap szabadon engedte a svájci rendőrség, Líbia megtorlásul csütörtökön felfüggesztette olajszállításait Svájcnak. Ezzel párhuzamosan letartóztattak két svájci állampolgárt Líbiában, akik állítólag megsértették a bevándorlási szabályokat. A szabálysértéssel kapcsolatban a svájci külügyminisztérium kételkedésének adott hangot.

A kialakult vitát a svájci elnök “komolyan aggasztónak” nevezte a Blick című napilap szombati számában megjelent interjúban. “Elnökként megteszek bármit, ami hasznos lehet az országunk számára” – mondta Pascal Couchepin arra a kérdésre válaszolva, hogy kész-e találkozni Moamer Kadhafival.

A svájci külügyminisztérium szerint Líbia Kadhafi fiának szabadon engedése után is folytatja a megtorló intézkedéseket, amelyek sorában Tripoli visszahívta genfi követét és felfüggesztette a svájci állampolgárok számára a vízumkiadást. Líbia emellett csökkentette a két ország közötti légijáratok számát, bezáratta a Nestlé és az ABB helyi irodáit és őrizetbe vette a két svájci cég líbiai képviselőit.