A struktúraváltás jegyében, közösen

Akt.:
Miskolc – Nem először adunk hírt a Miskolc területén működő két kórház (a Miskolci Semmel­weis Kórház és Egyetemi Oktatókórház, azaz MISEK, illetve a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház) feladatainak harmonizációjáról és strukturális integrációjáról.

Szerdán újabb, „köztes” projekt­rendezvényen tájékoztatták a médiumokon keresztül a nyilvánosságot a 2013. március 3-án megpecsételt, 3 milliárd forintos, száz százalékos támogatást élvező beruházás állásáról. A profiltisztításként is felfogható átalakítás mindkét intézményben építészeti átalakításokkal, bővítésekkel is járt.

Hol tartanak?

A MISEK önállóan 2 milliárd forint támogatásban részesült.Ennek keretében a volt sebészeti tömb átalakítása révén méltó környezetbe kerülhet a tüdőgyógyászat, az idegosztály, s a 8, egyágyas intenzív terápiás központ.

Mint arról dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos beszámolt, a műszaki átadás november 6-án megtörtént, a december 15-re tervezett projektzáró rendezvény előtt a hatósági eljárásokon is bőven túl lesznek, a két ünnep között pedig új, végleges helyére költözhet a Szent Ferenc kórházrészből a tüdőgyógyászat, Diósgyőrből pedig az ideggyógyászat, s végre egy helyen lesz az intenzív terápiás egység is.

A fejlesztés része a belgyógyászat IV. emeletének fekvőbeteg osztállyá történő átalakítása is. A sebészeti szakmák kikerülésével, az országos feladatharmonizációhoz kapcsolódóan a tömb új funkciót kapott – így a mintegy 6600 négyzetméteres épületkomplexum megfelel a mai kor technikai színvonalának.

A Megyei Kórház projektrésze 1 milliárd forint, amelyből a volt egészségügyi szakiskola épületét alakítja át a kórház onkosebészeti hoteltömbjévé, ahol vizsgálók és szociális helyiségek is helyet kapnak. Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos tájékoztatása szerint az egyelőre ideiglenes helyen működő általános sebészet hozzávetőleg a projektzárást követő két hónap múlva költözhet a felújított épületszárnyba.

ÉM-SzK