A Stabilitás Pénztárszövetség szerint szükség van a magánnyugdíjpénztárakra

Az állami nyugdíjrendszer csaknem húsz éve folyamatos hiánnyal küszködik és nem képes biztos hozamokat garantálni, ezért van szükség a tőkefedezeti rendszerre is a Stabilitás Pénztárszövetség szerint. A TÁRKI társadalomkutatási intézet tanulmányára hivatkozva keddi közleményükben emlékeztetnek: az állami nyugdíjrendszer nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni bizonyos időszakokban, mint amilyet a magánnyugdíjpénztárak szenvedtek el a 2008-as válság kapcsán.

Az állami nyugdíjrendszer sem képes biztos hozamokat garantálni, ezért fontos, hogy a felosztó-kirovó mellett egy tőkefedezeti pillér is legyen – véli a magánnyugdíjpénztárokat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség. Szerintük nem véletlen, hogy Európa legtöbb országában vegyes rendszerek működnek, hiszen ez a fajta kockázatmegosztás jelenti a jövő nyugdíjainak biztonságát. A kormány által választott “drasztikus megoldás” azonban a jövő nyugdíjainak kifizetéséért viselt kockázatot teljes egészében a magyar államra terheli, és egyelőre egyáltalán nem garantált, hogy az átfogó reformokra váró tb-rendszer képes lesz ennek a feladatnak megfelelni – olvasható a pénztárszövetség közleményében.

A pénztárszövetség idézi a TÁRKI idei tanulmányát is, amely szerint az állami nyugdíjrendszer 1992 óta folyamatosan hiánnyal küszködik és ezt csak drasztikus lépésekkel lehetett korrigálni. Ilyen volt az 1997-es nyugdíjtörvény – amely a biztosítottak nettó nyugdíjvagyonának több mint felét eltüntette – és ilyen volt a Bajnai-kormány tavalyi csomagja, amelyben visszavonták a 13. havi ellátást, felemelték a korhatárt és leszorították a már megállapított járadékok éves indexét.Sporthírek