A sportpénzekről

Miskolc – Délután öt órától háromnegyed kilencig tartott kedden este az Észak-Magyarország fóruma, melynek fő témája a miskolci sportpénzek elosztása volt.  video video

A megyeszékhely sportklubjainak, egyesületeinek képviselői mellett ott voltak az Ifjúsági, Szociális és Sportbizottság, illetve a Sportszakmai Tanácsadó Testület tagjai, illetve Orosz Lajossportért felelős alpolgármester is. A napokban váltak nyilvánossá a különböző keretösszegek, így a sportra fordítható pénz nagysága is, amely a város képviselői szerint kis mértékben bár, de összességében nőtt, s amelybe beleszámítódnak az intézményfenntartásra és beruházásra költött összegek is. Az alpolgármester szerint az adott helyzetben a maximumot sikerült elérni, Illyés Miklós úgy vélte, hogy a sport komoly városmarketinggel bír, ezt kellene még jobban kihasználni. Azon felvetésre, hogy a Sportszakmai Tanácsadó Testületben néhányan saját klubjukat is képviselik, Dr. Szatmáry-Antal Tamás kordinátor kijelentette: ezek az emberek bizottsági munkájuk során kellő önmérsékletet tanusítottak.

Fehér Péter, a B.-A.-Z. megyei Kézilabda Szövetség elnöke, a jelenleg NB II-ben szereplő Diósgyőri KC férfi kézilabdacsapatának elnöke a sportágért szólt, annak jövőjéért. Szabó István, a Diósgyőri KSK NB I-es női kosárlabdacsapatának technikai vezetője úgy fogalmazott, a klub be fogja bizonyítani, hogy méltó a korábban megszavazott 40 millió forintra (most csak 20 milliót kaptak – a szerk.), míg Jacsó Tibor rali és salakmotor szervező a technikai sportok életképességét, vonzerejét, hasznát bizonygatta, számokkal, különböző adatokkal alátámasztva. Szó esett még a diáksportól, úszásról, szinkronkorcsolyáról, sakkról, asztaliteniszről, amatőr hokiról, kajak-kenuról, a szponzorok lehetséges szerepvállalásáról (pl. az iparűzési adó bizonyos százalékát, de maximum 1 millió forintot sportra lehet szánni), a szülők áldozatkészségéről, az MVSC-sporttelep jövőjéről (amennyiben az önkormányzat meg tudná szerezni, rekreációs központot alakítana ki), arról, hogy 48 sportág képviselteti magát Miskolcon. Talán némileg váratlan volt az alpolgármester azon bejelentése, véleménye, mely szerint ,,az a sportegyesület, amelyet csak az önkormányzat tart életben, inkább haljon meg.”

ÉM-sportfórum: kiragadott mondatok

A kedd délutáni Ifjúsági és Szabadidő Házban megtartott sportfórumon meghívott vendégeink voltak sportvezetők, edzők, klubvezetők és természetesen a város, valamint a Sportszakmai Tanácsadó Testület tagjai is.

„A szakma olyan döntéseket vállal fel, amelyek súrolják a szakmaiság kérdését.”
(Illyés Miklós, az STT tagja a saját munkájukról, arról, hogy erősen behatárolt a mozgásterük)

„Az a sportág, amelyik Miskolcon kiesik a támogatottak köréből, a televíziós közvetítések által 70 milliós nézettséget produkált tavaly Magyarországon.”
(Fehér Péter, a megyei kézilabda-szövetség és az NB II-es DKC elnöke)

„Nem tudom elvenni a kultúrától, mert akkor Fedor Vilmos alpolgármestert egy másik fórumon arról faggatnák, hová tűnt az a 80 millió forint, amit például éppen a fiúk salakmotoroztak el. Mert nem mindenki szereti, büdös, zajos.”
(Orosz Lajos alpolgármester azon felvetésre, hogy esetleg a kultúra lenne az, ahonnan pénzeket lehetne átcsoportosítani a sportra)

„Aki kétségbe vonja azokat az adatokat, amiket elmondtam, utánanézhet, s meglátja, hogy nem hazudtam.”
(Jacsó Tibor, rali ob és salakmotorversenyek főszervezője, aki szerint az ezekre a viadalokra idelátogató nézők rengeteg pénzt hagynak a városban, illetve hogy a rali ob beszámolóit 150 000 számítógépen kísérték figyelemmel)

„Kultúra, városmarketing… Itt érzem, hogy nincs kihasználva a sport, amely szerintem komoly városmarketinggel bír.”
(Illyés Miklós a sportról mint városépítő tényezőről)

„Hamarabb van személyi edzője egy gazdag embernek egy fitneszteremben, mint hogy kirakjon egy cégét reklámozó táblát például a vízilabdacsapat meccsein.”
(Orosz Lajos alpolgármester a gazdaság szereplőiről, arról, hogy miért nem tesznek azok egy forintot az önkormányzat egy forintja mellé)

A DKSK be fogja bizonyítani, hogy méltó a 40 millió forintra”.
(Szabó István, a női kosárlabdacsapat technikai vezetője a klubtól megvont 20 millió forintról)

„A mi vállakozásaink igen jelentős mértékben részt vesznek Miskolc sport és kulturális életének támogatásában és ezért nem kérünk cserébe egyebet, csak tisztességet.”
(Gulyásné Sinka Erika, a szinkronkorcsolyázók vezetője arról, hogy azért sok cég áldoz a sportra Miskolcon)

„Ha nyernék a lottón, azt vagy a jégkorongba, vagy a férfi kézilabdába fektetném be.”
(Orosz Lajos és a szerencsejáték kapcsolata a sport esetében)

„Feltettük a kérdést, kinek fontos, hogy ezek a gyerekek ússzanak? Természetesen csak a szülőnek.”
(Lavotha Péter, a Club Laguna úszó klub elnöke)

„Nem lesz miről sokáig vitatkozni, mert nem lesz alanya a sportnak Miskolcon.”
(Kupecz László, kézilabdás szakember)

„Ugyanúgy nem értenek szót szakmai kérdésekben, mint az úszók. Önök miért nem tudják azt megcsinálni, amit az atléták? Nagyon erős vidéki fellegvár lehetnének együtt a DKSC-vel.”
(Dr. Szatmáry-Antal Tamás, a Sportszakmai Tanácsadó Testület koordinátorának kérdése, az MVSC kajakosainak képviselőjéhez, Babai Lászlóhoz)

„Saját pénzből megoldottuk a fürdést az iskolában, ahová járunk, vásároltunk egy bojlert.”
(Boros Zoltán, az NB I-es asztaliteniszklub, a Diósgyőri ASE játékosa a körülményeikről)

Ott Erzsébet óta nincs a miskolci sportban feneketlen kút.”
(Orosz Lajos alpolgármester a diósgyőri futballban korábban szerepet vállaló és kudarcot valló hölggyel példálózott)