A spanyolok kiutasították a madridi robbantásokkal gyanusított szíriai férfit

Spanyolországból kiutasították kedden azt a férfit, akit tavaly elítéltek majd később felmentettek a 2004-es madridi vonat merényletekben való részvételért- nyilatkozta a spanyol belügyminiszter.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 28 éves Basel Ghalyoun rendőri kísérettel hagyta el az országot és szállt fel egy Damaszkuszba tartó repülőgépre, mivel nem voltak megfelelő bevándorlási papírjai.

A szíriai férfit 13 nappal a madridi robbantások után tartóztatták le és egy ideig tömeggyilkossággal vádolták, de tavaly végül mindössze terrorista szervezettel való kapcsolataiért ítélték el 12 évre. Csütörtökön a Spanyol Legfelsőbb Bíróság kijelentette, hogy ugyan “vannak kapcsolatai” más terrorista gyanúsítottakkal, de nincs elég bizonyíték arra, hogy aktívan is részt vett volna a négy évvel ezelőtti robbantásokon.

A 2004-es márciusi terroristatámadások során 191 ember veszítette életét és további 1800 sérült meg. A Legfelső Bíróság 14 muzulmán milicistát és négy spanyol férfit ítélt el a robbantásokban való részvételükért.