A sorbanállás a vesztesek sportja

A sorbanállás a vesztesek sportja
Egy átlagos ember élete során 273 napot tölt sorbanállással – derül ki egy pénzügyi cég felméréséből. Nyugaton már szolgáltatási ágazat a bérügyintézés, az utóbbi években itthon is megjelentek a hivatalos sorbanállók.

Az egyik leggyakoribb kérés a lakások adásvételénél esedékes közművek átiratása, illetve az újszülöttek érkezése utáni papírok begyűjtése – mondta Salgó Adrienne, az egyik “elintéző” vállalat alapítója a Vasárnap Reggelnek.

A cég fix árakkal dolgozik, mivel a legtöbb ügyet egy nap alatt elintézik. Óradíjat csak akkor kérnek, ha nem lehet tudni, mennyi idő alatt végeznek a feladattal.

Ügyintéző vállalkozások egyelőre csak a fővárosban működnek. Néhány cégnél azon gondolkodnak, hogy bérletet bocsátanak ki, és ezzel az ügyfél már előre meghatározott óraszámú sorban állást vásárolhat meg.

Tibori Tímea szociológus szerint itthon ugyanakkor még nem alakult ki az ügyintézés kultúrája, a magyar társadalom évtizedek óta kiskapuk segítségével működik, az emberek nem bíznak a hivatalos útban. Ha valaki például Angliában beáll a sorba, biztos lehet, hogy ügyét előbb-utóbb elintézik. Itthon a sorbanállás általában a vesztesek időtöltése még.