A soknyelvűségért felelős EU-biztos nem foglalkozik a kolozsvári egyetem ügyével

Nem kívánja kommentálni a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a magyar nyelvű feliratokkal kapcsolatos eseményeket Leonard Orban, a soknyelvűségért felelős európai biztos – derül ki abból a válaszból, amelyet liberális európai parlamenti képviselők, köztük Szent-Iványi István levelére adott. A román biztos válaszáról és a magyar reakciókról a kolozsvári Krónika című napilap ír pénteki számában.

Szent-Iványi István csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy Bronislaw Geremek lengyel, Henrik Lax finn és Karin Resetarits osztrák képviselőtársával januárban fordult Leonard Orbanhoz, mert szerintük az egyetem eljárása ellentétes az európai értékekkel. Arra kérték a többnyelvűségért felelős biztost, hogy személyes befolyását felhasználva segítsen mindenkinek elfogadható megoldást találni az egyetem multikulturális jellegének érvényesítésére, illetve a kizárt oktatók – Hantz Péter és Kovács Lehel – visszavételére.

Válaszában Leonard Orban a nyelvi sokféleség jelentőségét hangsúlyozta, amelynek szerinte a BBTE-re is vonatkoznia kell. Az EU-biztos egyúttal jelezte, hogy az ügy nem tartozik közösségi hatáskörbe, ezért az Európai Bizottság nem kívánja annak részleteit kommentálni. A bizottság a magyar nyelvű táblák ügyét egyedi esetnek tekinti, és szerinte a magyar kisebbség jogait általában véve tiszteletben tartják Romániában.

“A válasz csalódást okoz, mert teljesen formális, és elzárkózik minden közvetítési kísérlet elől” – kommentálta a biztos álláspontját Szent-Iványi István. A magyar képviselő leszögezte: céljuk nem változott, a BBTE ügyét továbbra is napirenden kívánják tartani, és a rendelkezésükre álló eszközökkel elősegíteni annak mielőbbi rendezését.

Leonard Orban közvetlenül január elsejei kinevezése után nemkívánatosnak nevezte a két egyetemi oktató távozásával kialakult helyzetet, szerinte a BBTE ügyére egyedül a párbeszéd hozhat megoldást.