Helyi közélet

2010.10.23. 14:45

Tisztelgés és emlékezés a Hősök temetőjében Miskolcon

<p>Miskolc - A Hősök temetéjőben délelőtt 10 órakor kezdődő 56-os megemlékezés a Montázs Drámapedagógiai Egyesület „Aki hallja, adja át” című műsorával kezdődött, Papp Andrea és Lukács Ákos előadásában, Lajkó Félix zenéjével.</p>

Az összeállítás nyomán végigkövethettük a miskolci eseményeket, amelyekről ezt követően Horváth János, a POFOSZ Országos Szervezete megyei elnöke is beszélt, az első örömkönnyek élményétől a reményvesztettség könnyeiig. Ő 19 évesen vett részt a „rövidre szabott” forradalomban. Megélhette a közös népakarat élményét, a bizakodást, majd pedig a csalódást a nyugati segítség elmaradásában, s a szovjet tankok bevonulása láttán. Utalt a megtorlás több évtizedes keserveire, de kijelentette: „Nem kívánok a múlt fájdalmaiért hangoskodni, hiszen a III. magyar Köztársaság kikiáltásával új korszak nyílt az ország életében.” Majd Széchenyit idézve zárta beszédét: „Szeretném hinni, hogy Magyarország volt, van és lesz.”

A megjelentek előbb az 56-os emlékműnél, majd a Soltész József, Jakab András, Hullár Gábot, Bartha Béla, Kolozsi István és Varga Péter sírjainál, azt követően pedig az 56-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés virágait.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában