Friss hírek

2008.11.11. 16:57

Agancsaikat tisztítják a szarvasok, ezzel hatalmas károkat okoznak az erdőkben

<p>Az M6-os autópálya építése miatt le kellett bontani egy védőkerítést, emiatt szabadon mászkálhatnak a szarvasbikák egy szekszárdi erőterületen. Az állatok, dörzsölik, tisztítják az agancsaikat, ezzel pedig felsértik a fák törzseit. Naponta több fát tesznek ezzel tönkre. A tulajdonos szerint több millió forintos kárt okoznak. A legtöbb felsértett fa ugyanis kiszárad és elpusztul. </p> <p>Hódi István egy szekszárdi erdőterület tulajdonosa naponta bejára a területét és naponta újabb károkat talál. A szarvasok az agancsaikat tisztítják, nekidörzsölik a fáknak, ezzel viszont súlyos károkat okoznak a törzsekben.</p>

Az erdőt eddig kerítés védte, amit félig le kellett bontani. Mellette könnyen átsétálhatnak a szarvasbikák. A védőkerítést az M6-os autópálya építése miatt kellett lebontani, erre volt is engedélye a kivitelezőnek. Az erdő tulajdonosa ezért nem is tőlük, hanem a vadásztársaságtól kér kártalanítást. A területén ugyanis szerinte több száz fát tettek tönkre a szarvasok, amik ezután kiszáradnak és csak tűzifának lesznek jók, a bútoripar már nem veszi meg őket. A megállapított kár 114 ezer forint. Az erdész kevesli a kártalanítás összegét. A vadásztársaság azonban nem akar többet fizetni.

Az erődterület tulajdonosa azt mondja, ha kell a bírósághoz fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!