A sértett után ugrott a cefreerjesztő tartályba – Enyhítették a vádlott büntetését

Illusztráció
Illusztráció
Ózd – Jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, akit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondott ki bűnösnek az első fokon eljárt Ózdi Járásbíróság.

Az elsőfokú ítélet szerint a sértett alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg.

A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel.

A bíróság a pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben a fenti bűncselekmény miatt 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki, valamint 1 évre eltiltotta a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is. A döntéssel szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be enyhítés érdekében.

A másodfokú bíróság ítéletében kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás helyes, a bűnösségére levont következtetés helytálló, azonban az ítéletet megváltoztatta, ugyanis az elsőfokú bíróság a vádlott esetében nem tulajdonított kellő nyomatékot annak, hogy a vádlott maga is beugrott a tartályba a sértett után, a saját életét is kockáztatva, minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy megmentse a sértett életét. A fentiekre tekintettel a törvényszék a foglalkozástól eltiltás büntetést mellőzte a rendelkezések közül.

Az ítélet jogerős, ellene további fellebbezésnek nincs helye.

ÉM


Belefulladt a cefreerjesztőbe - illusztráció
Ózd - A tartály tisztítása közben a gázok okozták a halálát. Egy férfi – egy pálinkafőző alkalmi munkásaként – a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte. A cég vezetője nem részesítette munkavédelmi oktatásban, így a tartályban fejlődő gázok kockázatára sem hívta fel a figyelmet, illetve ...