A selyemfű gyógyító ereje

Száz méhcsaládot gondoz Chrenkó Mihály nyíregyházi méhész, aki a Farmer-Expora is ellátogatott termékeivel. A mézbe dunsztolt gyümölcsdarabok, propolisz és virágpor ínyencségek mellett selyemfű mézet is találok. 

A selyemfű (selyemkóró) egy gyomnövény, annak virágporából készült – magyarázza Chrenkó Mihály – Különböző mézeink vannak. Ha valahol virágzik például a repce, akkor odavisszük a családokat és arról a területről hordják be a virágport, így tudjuk, hogy annak a gyűjtésnek a terméke repceméz. Ez egyébként kiváló savközömbösítő, mivel magas a szőlőcukor tartalma, gyümölcscukor pedig gyakorlatilag nincs benne. Az akácméz gyulladásra, torokfájásra, köhögésre, szájüreg-betegségekre jó.

Én magam a virágmézeket szeretem legjobban, a napraforgó vagy a selyemfű méze sok kalciumot és káliumot tartalmaz, ezek jó csontképzők gyerekek számára, időseknek pedig a csontritkulás megelőzésében segíthetnek. Vannak új termékeink is, mint például a virágpor, melyet a szellemi-fizikai erőnlét javítására, frissítésére szoktunk ajánlani.

Nem túl finom, de lehet feloldani és mézzel ízesíteni, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Előállítását nem minden méhész végzi, kell egy kis plusz beruházás hozzá, de a vevők szívesen kipróbálják, kíváncsiak az újdonságokra.