A sátoraljaújhelyi emlékezés folytatódik

Sátoraljaújhely – A második világháború idején Sátoraljaújhelyen is létezett egy gettó, ahová a zempléni településekről elhurcolt zsidókat gyűjtötték össze, hogy azután onnan szállítsák el őket a koncentrációs táborokba.

Ennek emlékére idén is folytatódik a 2016-ban elindított programsorozat, melynek célja, hogy bemutassák a sátoraljaújhelyi zsidóság történetét és méltó módon megemlékezzenek a holokauszt áldozatairól.

Az idei eseményekről tartottak sajtótájékoztatót szerdán Sátoraljaújhelyen a Zemplén Európa Házban. A sátoraljaújhelyi gettóból elhurcolt és meggyilkolt zsidó emberekről idén május 22-én tartanak megemlékezést. A rendezvény időpontja egy emléksétával indul az egykori gettó központjából a kisújhelyi állomásra. Október 16-án tartják meg Sátoraljaújhelyen az Emlékezés Napját. Ebből az alkalomból egy kiadványt jelentetnek meg „A holokauszt sátoraljaújhelyi áldozatai” címmel.

Megemlékeznek majd a 180 éve megnyílt Kaesztenbaum zsidó iskoláról, ellátogatnak Pelejtére, az iskolaalapító Kaesz­tenbaum Márton Rafael sírjához. A Keresztény-Zsidó Társasággal közösen emlékkonferenciát tartanak a zsidóság emlékeiről és emléktáblát helyeznek el a volt Status Quo Zsinagóga épületén.

ÉM-BG