A sárospataki labdarúgó lány a válogatottság kapujában

Akt.:
A sárospataki labdarúgó lány a válogatottság kapujában
Miskolc, Sárospatak – A DVTK-Vénusz labdarúgóját behívták a Leány U15-ös válogatott összetartására.

Három évvel ezelőtt Ózdon a lány kézilabda diákolimpia megyei döntőjében a sárospataki csapat a félidőben vesztésre állt ellenfelével szemben. Különösen egy nagyra nőtt, erős fizikumú lány „szórta meg a patakiakat”.
A félidőben a patakiak edzője azt mondta egy törékeny, vékony, de szívós pataki lánynak, mostantól más dolga nem lesz, minthogy követő emberfogást játsszon az ellenfél gólzsákjával szemben.

Az ellenfelénél másfél fejjel alacsonyabb és vagy húsz kilóval könnyebb szőke kislány bólintott, majd kiment a pályára és a következő fél­időben gyakorlatilag eltüntette a pályáról a gólzsákot, aki a végén már szinte sírva próbált szabadulni az őrizetből. Ez egyszer sikerült, amikor a törékeny kicsi lány a lefújás előtt kapott egy labdát a saját térfelén, végigsprintelte a pályát és góljával bebiztosította.

Fiúkkal edz

A történet hitelességét jelen sorok írója garantálja, aki ott ült a lelátón – miután a lánya is tagja volt a csapatnak.

A törékeny pici lányt Vach­ter Fanninak hívják, aki azóta már nem annyira pici és egyáltalán nem törékeny. Versenyszinten már nem kézilabdázik, hanem a nagy „szerelemmel”, a focival foglalkozik, és a jelek szerint nem is akármilyen szinten, hiszen az idén 14 éves ifjú hölgyet a DVTK-Vénusz Leány U17-es csapatának tagjaként behívták a napokban a most megalakuló Leány U15-ös válogatott összetartására.

– Két napig voltunk Antóniával (André Antónia, szintén a DVTK-Vénusz U17-es csapatának tagja – BG) Budapesten – meséli Fanni. – Az első nap a részemről nem volt valami fényes, mert nagyon korán kellett kelni, és az utazás is elfárasztott. A második napon már élveztem a mozgást, az edző egy idő után megkérdezte: a fiúk között edzek? Azt mondta, sokkal gyorsabban reagálok bizonyos helyzetekre, mint ahogy az várható volna.

Az edző, Turtóczky Sándor, az MTK egykori válogatott labdarúgója nem tévedett, hiszen Fanni a cigándi utánpótlás fiúcsapattal edz, ahol édesapja, Vachter Tamás az edző.

– Zsófit (Vachter Zsófia, a DVTK-Vénusz futsallcsapatának tagja) is sokáig én edzettem, Fannit is szeretném minél tovább magam mellett tartani – mondja Vachter Tamás. – A fiúk között Fanni gyorsabban fejlődik, ráadásul rajta nagyobb a nyomás, mint a többieken. Sokkal többet követelek tőle, mert nekem senki nem mondhatja azt, azért van a csapatban, mert az edző lánya. A fiúk megszokták már a jelenlétét, néha egy új srác óvatosabban bánik vele a pályán, mert lány, ilyenkor szólok, nyugodtan menjen oda hozzá, Fanni a pályán nem lány, hanem labdarúgó.

Kell a szigor

– Nem zavar, hogy itthon apukád van, a pályán meg edződ, aki ugyanaz a személy?

– Teljesen megtanultam elválasztani a kettőt egymástól – mondja Fanni. – Apa néha a pályán nagyon lehord, de azt hiszem, kell ez a szigor, enélkül nem lennék olyan céltudatos, amilyenné váltam. A sikerhez száz százalékig oda kell tennem magam, és azt is tudom, még messze nem tartok ott, mint ahová el szeretnék jutni.

Fannit saját bevallása szerint senki nem kényszerítette focizni.

– Ez csak úgy jött. Apa csak annyit mondott, szeretné, ha valamit sportolnék. Kézilabdáztam, atletizáltam, egy hónapig birkózni is jártam, de a foci az mindig visszahúzott, ezt szeretem a legjobban csinálni.

– Lesz folytatása a válogatottnak?

– Még nem tudjuk – mondja Tamás. – Turtóczky Sándor a két nap végén elkérte a telefonszámomat, de még nem hívott. Jelen pillanatban még csak alakul ez a korosztályos válogatott. Egyre több lány focizik, ezért is hívták létre ezt a válogatottat, reméljük, Fanninak is helye lesz a keretben.

Dilemma

Fanni jelenleg nagy dilemma előtt áll, hiszen küszöbön a továbbtanulás (idén végzős a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában). A töprengést pedig az okozza, hol tanuljon tovább: Zemplénben, Miskolcon vagy Budapesten?

– Ha a további fejlődését tartom szem előtt, akkor azt szeretném, ha mellettem maradna, vagy ha nem, akkor Budapestre menne – mondja Tamás. – Egy fővárosi csapatban nagyobb az esélye a fejlődésre, és Fanniban még sok van, kár lenne, ha ez elveszne.

– Sokáig úgy volt, hogy Miskolcon tanulok tovább, de most elbizonytalanodtam. A válogatottnál a megjegyzésekből úgy éreztem, szeretnék, ha egy fővárosi csapatban folytatnám a pályafutásomat, de azt is fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan szakmám, amiből meg tudok élni, ha majd nem lesz a foci. Igazából nem vonz a főváros, de ha a fociból akarok a lehető legtöbbet kihozni, akkor vagy apa mellett maradok, vagy irány Budapest.

Mesterhatos

A nagy gondolkodás egyelőre még nem zavarta össze teljesen Fannit, hiszen csütörtökön az U17-es csapatban a Szeged elleni bajnokin a 12-0-s végeredményből hat góllal vette ki a részét, szombaton pedig a Kecskemét elleni 3-0 arányú győzelem során két találatig jutott.

– Bánhegyi Gábor –
hirdetés
hirdet�s