A sarkvidéken kilencven milliárd hordó kőolaj van

Az Északi-sarkvidéken több mint 90 milliárd hordó kőolajat rejt a föld, amely az oroszországi olajtartalékokat is majdnem meghaladja -állítja a US Geological Survey (USGS), az Amerikai Geológiai Intézet. Ez a fölfedezés nagyon fontos lehet, mivel a növekvő olajárak komoly gazdasági problémákat jelentenek. Az elemzők szerint arra is készülni kell, hogy az olaj tartósan drága marad, sőt, lehet, hogy tovább emelkedik az ára.

A kutatások szerint a sarkvidéken rejlik a még kőolajtartalékok 13 százaléka emellett hatalmas mennyiségű földgázt is van a mélyben. Azonban az itt felhalmozódott ásványkincsek kibányászása, több környezetvédelmi csoport szerint is káros hatással lehet a sarkvidéki környezetre, és már a mostani kutatások végrehajtását is ellenezték.

George Bush amerikai elnök már arra hívta fel az Egyesült Államok Kongresszusának figyelmét, hogy minél előbb vessen véget a 27 éve tartó olajfúrási tilalomnak az amerikai partoknál, hogy az országnak ne kelljen a külföldi kőolaj importtól függenie.Sporthírek