A „sárga ház” hamarosan újjászületik Miskolcon

Akt.:
A „sárga ház” hamarosan újjászületik Miskolcon
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Emblematikus épülete volt Miskolcnak. Már nincs meg, de lesz.

A Petőfi tér 3. szám alatt található ingatlan, a „sárga ház”, ahogy a miskolciak emlegették, egyike volt Miskolc emblematikus épületeinek. Az utóbbi évtizedekben azonban nagyon lepusztult, már nem a hajdani arcát mutatta. Sokan örültek, hogy megkezdődött a felújítása, de azt kellett látniuk a miskolciaknak, hogy mégiscsak lebontották. Megkerestük az épületfelújítás tervezőjét, Puskás Péter építészt, megkérdezve, mi lesz a sárga ház helyén?

A tulajdonos mindenben partner, igazi miskolci lokálpatrióta.” Puskás Péter

– Sajnos az építés során feltárt szerkezeti problémák miatt le kellett bontani, mert életveszélyessé vált – mondta az építész. Ezért – még februárban – a miskolci képviselők levették a helyi védelmet az épületről, majd júniusban a vevővel korábban megkötött adásvételi szerződést módosították. A bontással együtt az emblematikus homlokzat is eltűnt, de Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezetője igyekezett megnyugtatni a miskolciakat, hogy teljesen eredeti állapotában állítják vissza az épületet.

Elbontották

„Már jogerős építési engedélyünk volt, a kivitelezést is megkezdték, amikor kiderült: a talajtól teljesen felázott a homokkő homlokzat, így a feltárt szerkezeti problémák veszélyhelyzethez vezettek, ezért a tulajdonos kénytelen volt elbontatni az épületet” – tudtuk meg az építésztől.

Puskás Péter azonban hangsúlyozta, a terveket már módosították, az új épület az eredeti mása lesz, a falazott szerkezettől egészen a homlokzatig. A Petőfi tér 3. szám alatti épület módosított tervei jóváhagyásra várnak.

Az épületbe korábban megálmodott funkciók sem változnak, a földszinten rendezvény-, konferenciaterem, valamint egy patinás kávézó kap helyet, az első és második emeleten pedig összesen 15 lakás lesz. Az ingatlan alatt teremgarázs és tároló épül, ennek bejárata a négysávos főútról lesz kialakítva.

– A tulajdonos mindenben partner, a célja az, hogy ha már nem lehetett megtartani az eredeti épületet, akkor legalább ugyanaz épüljön vissza – mondta Puskás Péter. Hangsúlyozva: „Az építtető igazi miskolci lokálpatrióta.”

Csakúgy, mint Puskás Péter, aki az elmúlt 25 évben – mióta a Műépítész Építészeti Tervezőiroda működik Miskolcon – számos városrehabilitációs programban vett részt. A Szinva terasszal országos díjat nyert, többször kapott Nívódíjat, Alkotói díjat, ő maga Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, aki a diósgyőri kórházat és a Csillagpontot is tervezte. Érdekesség, hogy a ”sárga ház” pont a Deszkatemplom mellett van, amelyet a tragikus tűzvész után Puskás Péter tervei alapján építettek újra, nagy társadalmi összefogással.

Kérdésünkre, hogy miért fontos neki, hogy a város emblematikus épületei újjászülessenek, azt válaszolta:

„Mert ide születtem, mert számon kérhető vagyok. Itt voltam gyerek, és már nem költözöm el innen. Számomra nem mindegy, mit mondanak egy-egy általam tervezett épületről… de a vizuális kultúra képviselete is fontos számomra.”

– ÉM-NSZR –


Bontás közben
Miskolc - A Petőfi tér 3. szám alatti ház életveszélyessé vált, lebontották. Most jöhet a rendeletmódosítás. Tekintettel, hogy a helyi egyedi védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn, a helyi védettség megszüntethető – áll abban a közgyűlési előterjesztésben, ami a Petőfi tér 3. szám a...

Nem tudták megmenteni az épületet, le kellett bontani
Miskolc - Le kellett bontania a beruházónak a Petőfi tér 3. alatti teljes épület­együttest. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, új tulajdonosa van a Petőfi tér 3. alatti emblematikus épületnek. A tervezett beruházás pedig egy hónapja a bontással el is indult. Első körben az épület hátsó részét ...