A sakk olyan, mint a tudományos laboratórium

A sakk olyan, mint a tudományos laboratórium
Miskolcon tartózkodik Vlagyimir Kramnyik, aki a város és a City hotel vendégszeretetét élvezi. A világbajnok készséges, közvetlen, mosolygós, szívesen válaszol a kérdésekre.

ÉM: Még tart a sakkfesztivál, nincs végeredmény, de máris gratulálok önnek, hiszen néhány hónapja nősült. A felesége miért nincs itt?
Vlagyimir Kramnyik: Köszönöm, jól esik a figyelmessége. Mint tudja, a feleségem francia, újságíró, a tekintélyes Figaro munkatársa. Franciaországban most zajlik az elnökválasztási kampány finise, így a munkája miatt nem tarthatott velem. A párom rendre szerencsét hoz nekem, jelenlétében mindig jól játszom. Remélem, hogy most nélküle is nyerek.

ÉM: Milyen viszonyt ápol Lékó Péterrel?
Vlagyimik Kramnyik: Kölcsönösen tiszteljük egymást, örömmel beszélgetünk, de nincs közöttünk baráti kapocs, tartjuk a három lépés távolságot. Egyébként több, mint tíz esztendeje játszunk egymás ellen és csak a legjobbakat mondhatom róla.

ÉM: Kettejük között, az Élő-pontszámok alapján, 34 pont a különbség. Van ennek jelentősége?
Vlagyimir Kramnyik: Egy évvel ezelőtt rosszabbul álltam, aztán új erőre kaptam. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet állandóan a lista élén tanyázni. Időnként rések keletkeznek, most a világranglistán éppen a 2-3. helyen állok, Péter meg a 8., ebből azonban semmilyen következtetést nem szabad levonni.

ÉM: Tudnak még egymás számára a tábla mellett meglepetést forralni?
Vlagyimir Kramnyik: Újat produkálni roppant nehéz, ahhoz, hogy letérjünk a kitaposott ösvényről, sokszor hónapokig kell a ,,vegykonyhában” elemezni. Aztán más az elmélet és a gyakorlat, az embert olykor keserű csalódások érik. Kitalálunk valamit, amiről azt gondoljuk, hogy maga a remekmű, aztán a tábla mellett rájövünk, nem is az, mert az ellenfél még jobbat alkotott. A sakk olyan, mint egy tudományos laboratórium, amelyben soha nem áll meg a munka, folyamatos a kutatás.

ÉM: Játék közben még az arcizmai sem rezdülnek, olyan, mint egy idegek nélküli ember. Hogyan képes az érzéseit magába folytani?
Vlagyimir Kramnyik: A sakkban az esetleges vereség gondolata nem lehet visszatartó erő. Nem szabad félni a kudarctól, vagyis először nem az ellenfelet kell legyőzni, hanem a félelem érzésétől muszáj megszabadulni. Aki eléri ezt az ideális állapotot, produkálja a lelki nyugalmat, s máris jön az intuíció.

ÉM: A számítógép, vagy az ember ellen könnyebb küzdeni?
Vlagyimir Kramnyik: A világ legjobb programjai pillanatok alatt több millió lépés közül választják ki a legerősebbet, de emóció nélkül. A gép nagyon sokat segít, de sokat is árt. Egy biztos: nélkülözhetetlen, miként az emberi agy sem pótolható semmivel.

ÉM: Miért nem nyit sakkiskolát?
Vlagyimir Kramnyik: A gyerekekkel olyan edzőknek kell foglalkozniuk, akik ahhoz értenek mesterien, hogyan hozzák fel őket. Remélem, nem ért félre senki: a világbajnok szintje más.

ÉM: Az egyesített világbajnoki címet a bolgár Veszelin Topalov ellen harcolta ki. Mikor lesz a visszavágó?
Vlagyimir Kramnyik: Erre nem tudok felelni, konkrét időpont nincs. Szeptemberben világbajnokság lesz Mexikóban, így a revans problémakörét a Nemzetközi Sakk Szövetségnek kell megoldania.

Névjegykártya
A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született.
Ötéves korában ismerkedett meg a játékkal.
Tizenhét évesen lett olimpiai bajnok.
A profi világbajnoki címet Kaszparov ellen úgy szerezte meg, hogy játszmát sem veszített.
Három éve Lékó Péterrel szemben védte meg klasszikus vb-elsőségét.
Az egyesített világelsőséget tavaly harcolta ki Elisztában.

Kolodzey TamásTovábbi hírek a Sport - Sakk kategóriából

Sporthírek