A Sajó völgyében megül a szmog

Illusztráció - A Sajó völgyében megül a szmog
Illusztráció - A Sajó völgyében megül a szmog - © Fotó: JLI
Borsod-Abaúj-Zemplén – A fűtés, a közlekedés az ipar és a geográfiai adottságok rontják a levegőt.

A napokban egészségtelen volt Miskolc, Putnok és Kazincbarcika levegője a szállópor magas koncentrációja miatt, Sajószentpéter levegőjét pedig veszélyesnek minősítette az elmúlt hétvégén az Országos Környezet-egészségügyi Intézet. Nem egyedi eset, hogy az országban szinte csak a Sajó völgyében alakul ki szmog, és ha tartósan ködös az idő, akkor akár napokig is megmarad a szennyezett levegő. Az okok után kutatva kerestük meg a környezet-egészségügyi intézetet, ahol Páldy Anna főigazgató-helyettes válaszolt kérdéseinkre.

Megül a völgyben

Mint fogalmazott, a Sajó völgye a geográfiai adottságok miatt nehezen szellőzik át. Itt a lakossági fa- és egyéb tüzelőanyagok elégetése miatt nagy a szállópor kibocsátás, amihez hozzájárul még a közlekedés eredetű kibocsátás is. Különleges időjárási helyzetek során nehezen hígul, keveredik a levegő, a szűk völgyekben „megül” az alacsony felhőzet alatt a magas szállópor szennyezettségű levegő, emiatt magas a PM10 koncentráció.

Megtudtuk azt is, ha napsütéses, szeles az idő, akkor a levegő keveredik, hígul a légszennyezés. A szmoghelyzetet gyorsan meg tudja változtatni egy kiadós eső, vagy ha feltámad a szél.

A teljes cikket az Észak-Magyarországban olvashatják.
hirdetés
hirdet�s