A rózsa rendszeres öntözést (is) kíván

A rózsa rendszeres öntözést (is) kíván
© Illusztráció: ÉKN Archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A jól megválasztott ültetőhellyel máris csökkentjük a gombás betegségek számát.

A rózsa a forró nyári időszakban is rendszeres öntözést kíván, különösen a fiatal tövek. Az idősebbeknek már a talaj mélyebb rétegeibe is lenyúlik a gyökere, így azokat kevésbé viseli meg a szárazság, de az új telepítésűeket nagyobb vízadagokkal, rendszeresen kell öntözni. A talaj felső 25 centiméteres rétegét kellene átnedvesíteni úgy, hogy a növény tövéhez öntjük a vizet, ügyelve, hogy a levelekre ne fröccsenjen. Ezek a nagy vízadagok a tavaszi ültetésű rózsáknál kiemelten fontosak, ha száraz a nyarunk. A nedvesség megőrzéséhez használjunk mulcsréteget, így kevesebbet kell öntözni.

A nagy tápanyagigényű növények tápanyagpótlására is ügyelnünk kell. Három fontos trágyázási időszak van, amit könnyű megjegyezni: metszés után, virágzás előtt és július végén. Optimális az 5–10–5 vagy a 10–10–10 nátrium–foszfor–kálium arányú műtrágya, de használhatunk kimondottan rózsatápot is. Ha csak ebben a három időszakban trágyázunk, tövenként legalább 7-8 dekagrammos adagokat adjunk!

A jól megválasztott ültetőhellyel máris csökkentjük a gombás betegségek számát. Legalább 6 órán keresztül kapjon napot, és ne legyen szélárnyékban! Szellős helyet keressünk számára, ahol a reggeli harmatot hamar felszárítja a napsütés és a szél!

– gazigazito.hu –