A ropogós kacsacomb titka

Ropogós kacsacomb
Ropogós kacsacomb
A tokaji Toldi Fogadó viszonylag szerényen húzódik meg a város sétálóutcájában, az étterme azonban vonzza az ínyenceket, hiszen nemcsak étel-, de borválasztékában is kiemelkedik a Tisza-parti településen.

Oscar-díjas a megnyitón

A Toldi Fogadó 1998-ban nyitotta meg az éttermét. Az akkori avató ünnepségen jelen volt Benke László négyszeres olimpiai bajnok Oscar-díjas mesterszakács és Kalla Kálmán, a Gundel éttere séfje is.
– Ez is egyfajta jelzés volt a tulajdonos részéről, hogy ez az étterem a minőségi szolgáltatást kívánja előtérbe helyezni – mondja Kiss Péter, az éterem vezetője. – A városban akkor még nem igazán működtek nívós éttermek, ezek sorát szerettük volna megnyitni és remélem, hogy sikerült is ennek a szándéknak megfelelni.

Öt tucat bor

Az étterem belső kialakítása meglehetősen kötött volt, hiszen a műemlék jellegű épületben nem szárnyalhatott szabadon a fantázia az átalakítás során. Éppen ezért igyekeztek megtartani az étterem kialakításában a hagyományos jelleget, egy kicsit a reneszánsz felé nyúlva úgy, hogy minden helyiségben fellelhetőek legyenek a tokaji motívumok is, akár egy fafaragás vagy egy címer képében.
Az ételválaszték kialakításánál is Tokaj jellegéből indultak ki, azaz számos halétel szerepel az étlapon. A magyaros jelleg megtartása mellett azért időnként igyekeznek saját ötleteket is becsempészni a köztudatba. Háromhavonta változik az étlap, de a közkedvelt ételek mindig megmaradnak a kínálatban.

Vannak visszajárók

Szükség is van erre, mert Kiss Péter elmondása szerint vannak már visszajáró vendégeik, akik kifejezetten egy régi íz újrakóstolása miatt látogatnak el a Toldi Fogadóba. Az étterem vezetője büszkén említi, hogy a városban ők rendelkeznek a legnagyobb borkínálattal.
– Természetesen vannak vörös boraink is, hiszen néhány ételhez csak ezek passzolnak, de túlnyomó többségében tokaji borok szerepelnek az itallapon. Jelenleg összesen hatvanféle bort tudunk ajánlani vendégeinknek – teszi hozzá Kiss Péter.
Az Észak-Magyarország olvasóinak Pajti Imre, az étterem főszakácsa készítette el a Ropogós kacsacomb párolt káposztával, burgonyapürével elnevezésű ételkompozíciót.

Ropogós kacsacomb párolt káposztával, burgonyapürével

– Ez egy rendkívül egyszerű étel, semmi ördöngösség nincs benne, állítja Pajti Imre. – Egyetlen pici titka van, mégpedig az, mitől lesz a kacsacomb bőre ropogós.
Kis lángon, lassan kell sütni a kacsát egészen addig, amíg a húsa egészen omlós nem lesz. Ekkor hirtelen nagy lángon kell tovább sütni bő olajban még öt percig és ettől lesz a kacsacomb bőre ellenállhatatlanul ropogós.
A kacsacombot készre sütjük, majd burgonyapürével és párolt káposztával tálaljuk, majd körbeöntjük pecsenyelével. A díszítéshez rozmaringot és sült spagettit, használunk, majd a tányér szélét meghintjük frissen őrölt színes borssal.
Tipp: Az elkészült ételhez Kiss Péter egy bizonyos tokaji pincészet 2005-ös furmintját ajánlja, amely elmondása szerint mandulás-, majd enyhe vaníliás ízjellegével remekül kiegészíti a kacsacomb mártásának karcosságát.

 

-bg-