Friss hírek

2008.11.16. 20:31

Kaliforniai erdőtüzek

<p>Vasárnapra már több mint nyolcszáz ház égett le Kaliforniában a hét közepe óta pusztító bozóttüzekben. Eddig 11 sérültről érkezett jelentés, de a mentőalakulatok még nem vizsgálták át azt a Los Angeles-i lakókocsi-parkot, ahol ötszáz lakóhely semmisült meg.</p>

A bozót- és erdőtüzek miatt a hatóságok több mint ötvenezer ember kitelepítését rendelték el, miközben a lángok több mint nyolcszáz házat, köztük többmillió dolláros villákat, és lakókocsikat pusztítottak el. A Los Angeles környékén égő tüzek majdnem kilencezer hektárnyi területet perzseltek fel.

A Los Angeles északi részén található Sylmarban ötszáz lakókocsi égett le egy péntek este hirtelen fellobbant tűzben, de egyelőre csak 11 sérültről érkezett jelentés. A hatóságok azonban attól tartnak, hogy sok idős ember nem tudott időben elmenekülni a lángok elől. A tűzoltóság vasárnap küld mentőcsapatokat a felperzselt terület átvizsgálására. A tüzet sikerült visszaszorítani, miután enyhültek az lángokat tápláló erős szelek.

Közben több száz tűzoltónak sikerült lassan visszaszorítani a lángokat a milliomosok játszóterének számító Montecitóban, ahol csütörtök óta vannak tüzek. A területen több hollywoodi sztárnak van háza, egyebek mellett Oprah Winfrey, Michael Douglas, Jeff Bridges és Rob Lowe is itt lakik. Nagyjából 210 ház égett le Montecitóban, ahol 758 hektárnyi terület lett a tűz martaléka.

Alig egy évvel korábban az állam történetének egyik legsúlyosabb tűzvésze pusztított Kaliforniában: nyolc ember meghalt, kétezer épület leégett, és több mint hatszázezer embernek kellett elhagynia otthonát, az egymilliárd dolláros kárt okozott lángok elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!