A román parlament elfogadta az új kormány összetételét

Megszavazta az új kormány összetételét a román parlament. A Liberális Párt és az RMDSZ minisztereiből álló új kabinet 302 szavazatot kapott a minimálisan szükséges 235 helyett. A Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által átalakított kabinetnek négy magyar tagja is van. Markó Béla miniszterelnök-helyettes mellett Borbély László a fejlesztési és közmunkálatokért felelős tárcát, Korodi Attila a Környezetvédelmi Minisztériumot, Nagy Zsolt pedig a Informatikai és Távközlési Minisztériumot vezeti. Az egyébként kisebbségben lévő kabinetnek most az induláshoz bizalmat szavaztak az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a nemzeti kisebbségek képviselői.

Előzőleg a kormányfő kitette kabinetjéből az államfőhöz hű Demokrata Párt 8 miniszterét. A koalícióból ellenzékbe került demokraták a szavazáskor kivonultak a teremből.

A liberálisok és a demokraták még koalícióban nyerték meg a 2004-es választást, de
Románia január 1-i EU-csatlakozása óta tarthatatlanná vált a viszonyuk. Az állandó veszekedés miatt a parlamentben elakadt az EU-s törvényhozási munka. így a kormány nem tudta az EU-s segélyek fogadásához szükséges intézkedéseket meghozni.

A Liberális Pártnak és az RMDSZ-nek együtt 100 képviselője van a 467 tagú román parlamentben. A kormány sorsa a 150 parlamenti képviselői hellyel rendelkező Szociáldemokrata Párt kezében van, amely az elmúlt 15 évből 10 éven át volt kormányon.

A szociáldemokraták most bizalmat szavaztak a kisebbségi kormánynak, de bejelentették, hogy a jövőben esetről esetre fogják eldönteni, hogy támogatják-e a miniszterelnököt.