A román államfő kiakadt a székelyföldi utak állapota miatt

Románia legrosszabb útjai Kovászna és Hargita megyében vannak – ezt a román államelnök mondta, miután magánlátogatásra Székelyföldre érkezett. Traian Basescu szerint nehéz megmagyarázni, miért maradt ki az úthálózat fejlesztéséből a két székely megye.

“Ha rossz az úthálózat, a turista elkerüli a környéket” – mondta az államelnök, aki szerint olyan utakra van szükség, ahol az embernek menet közben nem telik meg a ruhája és a szája porral.

Basescu azt mondta, hogy a rossz utak miatt akár más uniós támogatással megvalósuló beruházások is veszélybe kerülhetnek. Az elnök állításaira Vajda Lajos, Kovászna megye alelnöke elmondta: az infrastruktúra két évvel korábban még szánalmasabb volt, mert a kormány nem utalt ki a tartós fejlődéshez szükséges pénzösszegeket. Az alelnök szerint
az utak minősége az átlagnál gyorsabban romlik, mivel Kovászna tranzitmegye, ráadásul télen gyakori a -30 fokot is elérő hideg

Székelyföldi látogatása alatt a román elnök, szombaton egységre szólította fel a régióban élő magyarokat és románokat, hogy közösen járuljanak hozzá a régió fejlődéséhez.