A román államfő idegen nyelvként taníttatná a románt az erdélyi magyaroknak

Kisebb politikai vihart kavart Romániában Traian Basescu (Tráján Böszesku) államelnök azon kijelentése, hogy a romániai magyaroknak idegen nyelvként kellene oktatni a románt. Az elképzelést a bukaresti oktatási tárca évek óta visszautasítja.

Az államelnök többnapos székelyföldi magánlátogatásán székelyföldi újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésén tette ezt a kijelentését szerdán. Az elnök szerint elsősorban a magyar diákok nem megfelelő románnyelv-oktatásának ügye került terítékre. Egyrészt nem szakképzett nyelvtanárok tartják az órákat, másrészt a legtöbbször kizárólag magyarul beszélő nebulónak úgy oktatják a román nyelvet, mintha az lenne az anyanyelve. Traian Basescu ezt helytelennek tartja, és változtatni. Úgy véli: legjobb lenne, ha a román nyelvet oktató ismerné a magyart is.

A román politikusok csütörtökön reagáltak az elnök véleményére. Az RMDSZ kormányzati partnere, a Nemzeti Liberális Párt szerint Romániában az államnyelvet nem lehet idegen nyelvként oktatni, mivel ez ellentmond az alkotmány előírásainak. Felháborodottan nyilatkozott az ellenzéki Nagy-Románia Párt is, amely szerint a székelyföldi gyerekek nem tudják, és nem is akarják megtanulni a román nyelvet, bár kötelességük lenne iskolavégeztével ismerni az állam hivatalos nyelvét. Az ugyancsak ellenzéki Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu a román nép és az alkotmány megsértésének tekinti az elnöki véleményt.

Rendkívül fontosnak nevezte viszont Basescu kijelentését Kelemen Hunor. Az RMDSZ ügyvezető elnöke a Rompres hírügynökségnek nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az államelnök korábbi pártja, a Demokrata Párt is támogatja ezentúl ezt az elképzelést. Kelemen Hunor hozzáfűzte: az elnök semmi újat nem vetett fel, mindössze arra jött rá, hogy a román nyelv oktatásához valóban módosítások kellenek, és ez nemcsak az RMDSZ “különc” követelése.

Az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanács tavaly több magyar oktató beadványára válaszolva már megállapította, hogy a kisebbséghez tartozó diákok románnyelv-oktatása nem biztosítja a megfelelő esélyt az államnyelv megfelelő elsajátításához. Romániában a kisebbségi tanulók külön tananyagot tanulnak ugyan az I.-IV. és V.-VIII. osztályban, a különböző vizsgákon viszont ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelniük, mint a román diákoknak.

Gimnáziumi szinten nincs különbség a román illetve magyar anyanyelvű diákok tananyaga között, az érettségin is ugyanolyan elbírálás alá esnek. Az oktatók beadványa szerint azonban egy idegen nyelvet nem lehet anyanyelvi szinten elsajátítani.