A román államfő drasztikusan csökkentené a megyék számát

Bukarest (MTI) – A jelenlegi 41 helyett nyolcra csökkentené a megyék számát Traian Basescu román államfő, aki állást foglalt a romániai gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról szóló vitában – adta hírül csütörtökön a román sajtó.

A Romania libera című napilap csütörtöki tudósításának címében azt írja: Basescu román államfő nemet mondott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), utalva ezzel arra, hogy míg a magyar szervezet tizenhat gazdasági fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, amelyek a továbbiakban megyékként működnének, Basescu legfeljebb nyolc megye létrehozását tartja megfelelőnek.
    Romániában a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció – amelyet a parlamentben a független honatyák és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői is támogatnak – a héten bejelentette: elkezdték a tárgyalásokat a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról. Romániában jelenleg nyolc ilyen fejlesztési régió működik, de ezek nem rendelkeznek közigazgatási jogkörökkel.

A román államfő szerint a megyék összevonása az EU-s pénzek hatékonyabb felhasználását szolgálja

    A régiókról folytatott vita egyik nagy tétje az, hogy az újonnan létrehozott fejlesztési régiók mennyire széles közigazgatási jogkört kapnak majd. A román államfő részt vett a román kormány ülésén, és elmondta, hogy szerinte a nyolc gazdasági fejlesztési régiónak megyei státust kell tulajdonítani a bürokratikus közigazgatási apparátus csökkentése érdekében.
    Szerinte a jelenlegi 41 megyének nyolc megyébe való tömörítése az európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi. Basescu nem részletezte, hogy a nyolc megye határai a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határvonalát követik-e majd az ő elképzelése szerint, vagy azoktól eltérnek.
    A megyék összevonása a megyei önkormányzatok számának csökkenését is maga után vonja, amitől a pártok ódzkodnak. Ezt maga román államfő is elismerte, de jelezte, hogy ha valóban fel akarják számolni az 1968-ban kialakított központosított közigazgatási rendszert, akkor vállalniuk kell ezt a merész reformlépést.
    Bukaresti elemzők szerint egyelőre képlékenyek a román kormánykoalíciónak a régiók újrarajzolásáról szóló tervei, a koalíció ugyanis még nem dolgozta ki azt a tervezetet, amelyet a parlamentnek elfogadásra javasol majd.
    Az RMDSZ 16 kisebb régió kialakítására tett javaslatot, a PDL 8 vagy 12 létrehozását ajánlotta, de a pártok még nem nyilatkoztak arról, hogy ezek a régiók megyékké alakulnak-e át vagy sem.

Címkék: , ,