A romák szegregációjáért bírálja Szlovákiát az Amnesty International

A romák szegregációjáért bírálja Szlovákiát az Amnesty International
Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – Szlovákia az elmúlt évben tovább folytatta jogsértő magatartását a roma gyerekek képzéshez való jogainak terén – adta hírül az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet éves jelentésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön.

 

“A kormány semmilyen konkrét lépést nem tett az oktatás szegregációjának megszűntetése érdekében. Ezt az ENSZ emberi jogi bizottsága is megerősítette, amely bírálta Szlovákiát a szegregáció miatt” – szögezte le a jelentés kapcsán Martina Mazúrová az Amnesty International szlovákiai irodájának vezetője. Rámutatott: Szlovákiában magas azoknak a roma gyerekek aránya a speciális – szellemi sérültek számára kialakított – iskolákban, akik semmilyen fogyatékossággal nem rendelkeznek.

A Roma Oktatási Alap (RVF) adatai szerint Szlovákiában a speciális iskolák (régebben kisegítő iskolák) diákjainak 65 százalékát roma.

Az Amnesty International (AI) a 2011-es évre vonatkozó jelentése a téma kapcsán a konkrét példák között említette a lőcsei Francisci utcai általános iskola esetét, ahol az iskola tavaly szeptemberben külön első osztályokat hozott létre a roma gyerekek számára. Ezeket az osztályokat az iskola a nem roma gyerekek szülei által kezdeményezett petíció alapján indította.