A Rolls-Royce megtalálta a szuperjumbo hajtóművének hibáját

A Rolls-Royce pénteken bejelentette, hogy sikerült megtalálniuk azt a hibás alkatrészt, amely miatt repülés közben kigyulladt egy Airbus A380-as hajtóműve. A Qantas ausztrál légitársaság egyik óriásgépének múlt hét csütörtökön kellett kényszerleszállást végrehajtania, miután az egyik hajtómű a levegőben felrobbant. A légitársaság azóta nem repül a szuperjumbókkal, és a európai repülési hatóság, a Rolls-Royce-hajtóművek átvizsgálását rendelte el.

A Rolls-Royce közleményben tudatta, hogy a Trent 900-as típusú hajtóműnek egy bizonyos alkatrésze okozta az olajszivárgásos tüzet. A brit cég közölte, hogy ki fogják cserélni a hibás alkatrészt, amelyet nem neveztek meg. A cég vezetője szerint a problémának “hatása lesz” a vállalat bevételeire.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) egy nappal korábban rendelte el a hajtóművek ismételt átvizsgálást, miután a Qantas szuperjumbóin végzett vizsgálatok “kisebb anomáliákat” fedeztek fel az Airbus A380-asok hajtóműveiben. Az ausztrál légitársaság azután vizsgálta át a hajtóműveket, hogy az előző héten repülés közben felrobbant az egyik A380-asának hajtóműve, és kényszerleszállást kellett végrehajtania. Senki sem sérült meg. A Qantas hat darab szuperjumbója várhatóan még hetekig nem fog repülni.