A Roche cég engedné a Tamiflu gyártását Kínának

A Roche svájci gyógyszergyártó óriáscég hétfőn bejelentette, hogy kész engedélyezni Kínának a Tamiflu gyártását, mivel egyedül nem bírja ellátni Kínát a vírusellenes gyógyszerrel, ha kitör a madárinfluenza-világjárvány.

A svájci cég közölte, hogy hajlandó együttműködni a pekingi kormánnyal a termelés bővítésében. Jelenleg a Tamiflut tekintik az egyetlen magbízható vírusellenes készítménynek. Egy világjárvány esetén az volna az első lépés a kormányok részéről, hogy a megbetegedetteknek rögtön az első napokban biztosítsák a gyógyszert.

A Roche sanghaji irodája bejelentette, hogy kapcsolatba lépett a pekingi kormánnyal, és teljes tájékoztatást adott a Tamifluról. Egyúttal közölte, hogy a hosszú gyártási eljárás és az óriási szükséglet miatt nem tud rövid határidővel nagy megrendeléseket teljesíteni. Nem tudni, hogy az 1,3 milliárd lakosú Kína mekkora Tamiflu-készlettel rendelkezik. A Roche bejelentette, hogy engedélyezi kínai gyógyszercégeknek vagy a pekingi kormánynak a Tamiflu gyártását.

A svájci cég a közelmúltig elzárkózott a licenceeladástól. De néhány napja irányvonalat váltva bejelentette, hogy hajlandó eladni a gyártási engedélyt minden olyan gyárnak vagy kormánynak, amely képes válságkezelési céllal, komoly mennyiségben és megbízható minőségben gyártani a Tamiflut.