Ózd hírei

2011.04.23. 15:08

Nyíló Világ konferenciát tartottak az Országházban

<p>Ózd - Az ózdi József Attila Gimnázium valamint a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium és a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium konferenciát rendezett a GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Program keretében.</p>

konferenciára az Országház Felsőházi termében kerül sor. A rendezvény lebonyolítását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatta. .
Az ózdi József Attila Gimnáziumban 2002. március 8-án indult el ünnepélyes keretek között - két miniszter jelenlétében - az országosan is egyedülálló középiskolai tehetséggondozó program, melynek anyagi fedezetét a GE Foundation 67 ezer dolláros támogatása biztosította, amihez még kilenc partnerszervezet támogatása is társult.
Tuza Ottó ózdi iskolaigazgató és mások kezdeményezése révén a cég és annak partnerei két évvel később 2004-ben két új város, Hajdúböszörmény és Kisvárda középiskoláira is kiterjesztették a programot amelyet a GE Foundation 100-100 000 US dolláros támogatása tett lehetővé. A gimnáziumok diákjainak kiválasztásában, a program működtetésében szerepet vállalt a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet, a Miskolci Egyetem, az Inform Média, valamint az üzleti felnőtt angoloktatásban piacvezető Fast English és az Országos Közoktatási Intézet is.

A hazánkban egyedül álló innovatív projekt mintául szolgálhat más térségek fejlődésének elősegítésében is. A konferencia középpontjában az eddig elért eredmények összegzése és továbbfejlesztésének lehetősége állt.
A konferenciát nyitó beszédében - a programot annak idején elindító iskola vezetője - Tuza Ottó egyebek mellett elmondta, hogy a már végzett diákok sikeres pályán indultak el, felsőoktatási intézményekben tanultak tovább, s többen közülük már sikeres szakemberként tevékenykednek.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: „A versenyképesség megteremtése nem mechanikus folyamat, hanem kitartó és áldozatos munka eredménye. Cél, hogy a formalitások helyett tartós eredményeket érjünk el, és hosszú távon tudjunk versenyhátrányból versenyelőnyt létrehozni a diákok és tanárok számára.”
A beszédeket követően a diákok különböző üzleti szituációk bemutatásával adtak ízelítőt a jelenlévőknek a program működéséről és eredményeiről. Ezt követően az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezésében létrejött kerekasztal beszélgetésen a „Szektorok innovatív együttműködése az oktatásért” témakörban a befektetői, a civil és kormányzati szféra képviselői fejtették ki álláspontjukat. A beszélgetést Pomezanski György televíziós újságíró vezette.
- Kép,szöveg: Kerékgyártó Mihály -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!