Nagyvilág

2015.11.12. 21:36

AI: Még mindig gyakorlat a vallomások erőszakkal történő kicsikarása Kínában

Peking - A kínzás, a vallomások erőszakkal történő kicsikarása még mindig gyakorlat a kínai bűnüldöző szerveknél, illetve a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében - állapította meg egyebek között az Amnesty International (AI) londoni székhelyű jogvédő szervezet frissen kiadott csütörtöki jelentésében.

Peking - A kínzás, a vallomások erőszakkal történő kicsikarása még mindig gyakorlat a kínai bűnüldöző szerveknél, illetve a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében - állapította meg egyebek között az Amnesty International (AI) londoni székhelyű jogvédő szervezet frissen kiadott csütörtöki jelentésében.

Az 54 oldalas dokumentum példákkal alátámasztva bírálja a kínai hatóságokat, a biztonsági szervek, az ügyészségek és a bíróságok visszaélésre lehetőséget nyújtó kapcsolatrendszeréért, és amiért szemet hunynak a jogsértések felett.

Az AI megfogalmazása szerint az elmúlt időszakban eljárás alá vont jogvédő ügyvédek és aktivisták komolyan veszélyeztetettek, mert kínzásnak és embertelen bánásmódnak lehetnek kitéve. A jelentés megállapítja, hogy a bíróságok az ítélethozatalkor továbbra is túlzott mértékben alapoznak a vallomásokra, s ezért a bűnüldöző szervek szinte ellenállhatatlan kényszert éreznek azok mindenáron történő kicsikarására.

A dokumentum készítőinek állítása szerint jelentésüket 2300 eset adatai, illetve a volt őrizetesek által elmondottak alapján készítették. Utaltak arra, hogy egy júliusban kezdett kampány során Kínában csaknem 250 ügyvédet állítottak elő, akik közül csaknem tucatnyian az állambiztonság megsértésével összefüggő vádak miatt jelenleg is megfigyelés alatt állnak.

Az AI sürgette a kínai kormányt, hogy hagyjon fel a kínzásokkal, engedje szabadon az ügyvédeket és az aktivistákat, akiket titkos helyen őriznek, és garantálják, hogy a kínzással, megfélemlítéssel kicsikart vallomásokat nem tekintik bizonyítékoknak.

A kínai média valamint a legfőbb ügyész és a legfelső bíróság elnöke rendszeresen foglalkozik az igazságszolgáltatás folyamatában előforduló visszaélésekkel. Az igazságszolgáltatás reformjának keretében például azt ígérték, hogy szigorúbban lépnek fel a vallatásoknál előforduló kényszer, a fizikai erőszak alkalmazása és a bizonyítékok törvénytelen megszerzése ellen. Egy idén év elején közzétett minisztériumi határozat szerint a rendőröknek filmre kell venniük a kihallgatásokat és újraszabályozták a bizonyítékok gyűjtésének rendjét is.

Korábban a kínai sajtóban is nyilvánosságot kapott példákból kiderült, hogy súlyos, olykor halálos ítéletek is születtek a rendőrség túlkapásai, a gyanúsítottal szembeni kényszer alkalmazása miatt. Az elmúlt öt évben a kormányzatoknál és az igazságszolgáltatásban dolgozó hivatalnokok tízezrei ellen indítottak eljárást jogsértések, szabálytalanságok miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!