A rendvédelmi szakszervezetek tiltakoznak a megbízhatósági vizsgálat ellen

A rendvédelmi szakszervezeteket tömörítő Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) munkavállalói oldala jelenlegi formájában elutasítja a hivatásos állományú tagok megbízhatósági vizsgálatát – mondta a szerdai egyeztetésen Kónya Péter, a munkavállalói oldal elnöke.

A tárgyaláson Pintér Sándor belügyminiszter megerősítette, hogy megszüntetik a SZÉF-et. A döntést elfogadhatatlannak tartják a munkavállalók képviselői.

A rendvédelmi munkavállalók, így a rendőrség, a börtönőrök, a vámosok, a tűzoltók, a polgári védelmisek és a nemzetbiztonságiak érdekvédelmi szervezetei jelenlegi formájában nem tartják elfogadhatónak a hivatásos állományúak titkosszolgálati módszerekkel történő úgynevezett megbízhatósági vizsgálatát – hangzott el a SZÉF szerdai egyeztetésén. Pintér Sándor belügyminiszter válaszában hangsúlyozta, hogy ez csak egy javaslat, az egyeztetések végéig nem nyújtanak be törvényjavaslatot a témában.

A kormány továbbra is meg kívánja szüntetni a SZÉF-et – jelentette be Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint a honvédelmi szakszervezetek kiválásával elvesztette jelentőségét ez az egyeztetési fórum. A rendészeti szakszervezetek képviselői elfogadhatatlannak nevezték a kormányzati tervet.
– Független Hírügynökség –