A rendőrség is készül az ünnepi forgatagra Borsodban

Akt.:
A rendőrség is készül az ünnepi forgatagra Borsodban
A rendőrség is készül az ünnepi forgatagra Borsodban - © Fotó: police.hu
Miskolc – Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az év végi ünnepekre való készülés, a növekvő bevásárló forgalom a bűnözőket, zsebtolvajokat is aktivizálja.

A polgárok szubjektív biztonságérzetének javítása, a különböző jogsértések (zsebtolvajlás, lopás, rablás) visszaszorítása, a közlekedési fegyelem javítása érdekében az ünnepekre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság külön intézkedési tervvel, egyfajta „biztonsági csomaggal” készült.

A „Biztonsági csomag” tartalma:

 • A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év végi ünnepek idején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít.
 • Az érintett időszakban, a nagyobb üzletközpontokban, illetve a nagy forgalmat vonzó bevásárlási helyszíneken a rendőrség megerősített gyalogos járőrszolgálatot lát el.
 • A közúti közlekedési balesetek megelőzése és a gyalogosok fokozottabb védelme érdekében folyamatos közlekedésrendészeti ellenőrzésre lehet számítani.
 • Az ittas vezetők kiszűrésére a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain összehangolt közlekedési rendészeti akciókat hajt végre.
 • A hatóság fokozottan ellenőrzi a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket, parkolóhelyeket illetéktelenül elfoglaló gépjárműveket.
 • A fenyőfalopások, és tiltott fakitermelések megelőzése érdekében a rendőrség közös ellenőrzéseket hajt végre a természetvédelmi őrökkel, közterület felügyelőkkel, akik nemcsak a természetvédelmi területeket, hanem közterületi árusokat is górcső alá veszik majd.
 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve a rendőrség fellép a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazásával, árusításával, és használatával szemben.
 • A feladatok hatékonyabb ellátása érdekében a rendőrség a polgárőrökkel, illetve a társhatóságokkal közös szolgálatokat, ellenőrzéseket tart.
 • Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) segítségével a hazai üzemanyag töltőállomások a Magyar Ásványolaj Szövetségen; a kiskereskedelmi egységek a megyei Kereskedelmi és Iparkamarán; a gyógyszertárak, vagyonvédelmi vállalkozások a központi kamarai rendszerükön; valamint a bankok és pénzintézetek a Magyar Bankszövetségen keresztül vagyonvédelmi hírlevélben kaptak tájékoztatást a bűnmegelőzési osztálytól az ünnepi időszakra vonatkozó bűnmegelőzési ajánlásokról.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Védekezés a zseblopások ellen

 • A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, hanem igyekezzenek azt megjegyezni.
 • Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsák, azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Irataikat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.
 • Ha mégis megtörtént a lopás, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!
 • Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Tömegközlekedési eszközök

 • Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget!
 • Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy épp a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!
 • Ha tömegközlekedési eszközön, vagy bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.
 • Ha felmerül a gyanú, hogy a bevásárlóhelyen, vagy tömegközlekedési eszközön zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak, illetőleg a jármű vezetőjének, és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!
 • Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Tömegközlekedési eszközökre való le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén értesítsék a vonatvezetőt vagy jegykezelőt és a rendőrséget!

Bevásárlóközpontok

 • A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra, tabletjükre is, azt soha ne külső, látható helyen hordják!
 • Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni.
 • Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Gépjárműfeltörések megelőzése

 • A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
 • A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.
 • A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le amikor kiszálltak a kocsijából még akkor is, ha csak rövid időre is távoznak. Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.
 • Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
 • A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművüket.
 • Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsijukon, melyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.
 • Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

Internetes vásárlás

 • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók).
 • Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.
 • Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen, a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).
 • Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Körültekintően az utakon

 • Az elmúlt évekhez hasonlóan az év végi ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén.
 • A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, de nem minden közlekedő igazodik az ilyenkor szokásos helyzetekhez, és veszi tudomásul a lassúbb haladás tényét.
 • A közrend, közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segíti a rendőrség az állampolgárok biztonságos közlekedését.
 • Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások utasforgalmának növekedését, az egy- és kétszámjegyű főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását, az esetlegesen bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalmon zavartalan áramlását.
 • Legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzanak a többi közlekedőre – különösen a gyalogosokra, akik a legvédtelenebbek a közutakon – hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

A „Biztonsági csomag” további elemeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített prezentációt a tömegközlekedési eszközökre felszerelt monitorokon az utasok az ünnepi időszakban nap, mint nap láthatják. Így, mintegy a bevásárlás előtt értesülhetnek azokról az óvintézkedésekről, amelyeket érdemes betartaniuk.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –