Magyarország

2012.03.25. 09:52

Szanyi: a következő választást az egyéni választókerületekben kell megnyerni

Budapest, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Szanyi Tibor szétválasztaná a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot az MSZP-ben. A politikus, Mesterházy Attila kihívója a szocialista párt elnöki tisztéért, az MTI-nek adott interjúban azt mondta: a pártvezetés magát ámítja, amikor azt hirdeti, hogy jó úton halad a választási siker felé.

Budapest, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Szanyi Tibor szétválasztaná a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot az MSZP-ben. A politikus, Mesterházy Attila kihívója a szocialista párt elnöki tisztéért, az MTI-nek adott interjúban azt mondta: a pártvezetés magát ámítja, amikor azt hirdeti, hogy jó úton halad a választási siker felé. Szerinte viszont az MSZP szavazatszerző képessége ma a Jobbikétól is elmarad, és bár a 2014-es választásokat az egyéni választókerületekben kell megnyerni, a szocialisták a 106 körzetből ma csak egy-kettőben győznének. Úgy véli, vezetésével tudnának ezen változtatni. Szanyi Tibor - aki már leadta az elnökjelöltté váláshoz szükséges háromezer támogató aláírást - kiemelte, az MSZP történetében először fordul elő, hogy a hivatalban lévő pártelnöknek kihívója lesz a kongresszuson. "Ne csak hirdessük, gyakoroljuk is a demokráciát!" - magyarázta indulását, megjegyezve: noha a pártvezetésben tartottak attól, hogy a belső kampány ártalmas, megosztja a pártot, mára látszik, hogy ez a félelem alaptalan volt.

További érvként említette, hogy Mesterházy Attila irányítása alatt a szocialisták támogatottsága megrekedt 20-25 százalék körül. "A pártelnök azt mondja, hogy jó úton vagyunk, szerintem viszont ha vele három év alatt nem tudtunk kimozdulni a holtpontról, változtatni kell" - jelentette ki. Veszélyes önámításnak tartja, hogy a pártvezetés elégedett, amikor valamelyik közvélemény-kutató az MSZP támogatottságának csekély növekedését jelzi. Szerinte a 2014-es választáson az fog győzni, aki az egyéni körzetek többségét megnyeri, de ez nem a párt népszerűségén, hanem helyi szavazatszerző képességen múlik. Ebben pedig rosszul áll az MSZP: pillanatnyilag az angyalföldin kívül jó, ha 2-3 választókerületben van győzelmi esélye - fűzte hozzá.

Szanyi Tibor úgy véli: miután négyszer választották egyéni képviselővé, új szemléletet, tudást hozhat a pártvezetésbe. Mint mondta, tévedés, hogy ő és Tóth József polgármester a körzet baloldali hagyományai miatt győzött 2010-ben a XIII. kerületben, ha ez lett volna a döntő, az MSZP-s jelölteknek kellett volna nyerniük Csepelen, Dunaújvárosban és Miskolcon is. Egyéni körzetben az nyer, akit ismernek, akiben megbíznak az emberek, és aki jelen van köztük; "vannak elhanyagolt és megművelt virágoskertek, a XIII. kerület az utóbbiak közé tartozik" - hangoztatta. Véleménye szerint az MSZP-nek sokkal több "terepmunkára" lenne szüksége, mert szavazatszerző képességét, szervezettségét, választóinak eltökéltségét nézve a Jobbik is megelőzte.

Szanyi Tibor szólt arról is, hiba volt, hogy az MSZP kormányon a neoliberális gazdaságpolitikával "flörtölt". Ez többé nem fordulhat elő - mondta. Véleménye szerint a szocialistáknak szakítaniuk kell Gyurcsány Ferenc és Hagyó Miklós örökségével is. Elmondta: Gyurcsány - az alulról jövő döntések helyett - rendre kész helyzet elé állította párttársait, a volt főpolgármester-helyettes pedig üzleti logikával közelített a politikához. Hagyó Miklóssal kapcsolatban úgy foglalt állást: "amivel gyanúsítják, abban full ártatlan, nem látott nokiás dobozt, se kicsit, se nagyot", de sokat ártott pártjának azzal, ahogyan az MSZP-n belüli demokratikus eljárásokat befolyásolni próbálta. "Hagyó így gondolkodott: fölveszem a nénikédet a városszépészeti kft.-be 120 ezer forintért, cserébe te megszavazod, amit kérek. Ez a mandátumbrókerség megmérgezte a szocialista pártot" - jelentette ki. "Meg kell szabadulni a neoliberalizmustól, és a távozásuk után is továbbélő gyurcsányizmustól, hagyóizmustól - ezzel, azt hiszem, olyat mondok, amit a versenytársam nem mond, mivel nem beszél ezekről a kérdésekről" - jelezte, hozzátéve, hogy ezek a jelenségek "lenullázták az MSZP értékeit". "Ha az MSZP most túl tud lépni az árnyékain, azt üzeni az embereknek, hogy 2014-ben is képes nyerni" - fogalmazott.

Szanyi Tibor erősítené az MSZP közösségépítő szerepét. A pártházak üresek hétvégén, megszűntek a fiataloknak szóló rendezvények, nyári táborok, noha sokan ezekből indulva kezdték pártkarrierjüket - folytatta. Példaként hozta, hogy a német szociáldemokrata párt ifjúsági utazási irodát működtet, amely nyaranta több százezer fiatalnak szervez csereutakat. Véleménye szerint a szocialista pártnak karitatív programokat kell indítania: ruha-, játék- és könyvvásárokat, élelmiszerosztást, tudatosítva, hogy a rászorulók fordulhatnak az MSZP-hez. Kitért arra, hogy a szocialistáknak a mainál sokkal több aktivistára van szükségük, ideértve a párttagokat is. "Ki kell adni a feladatot, hogy év végéig mindenki léptessen be a pártba valakit, akire felnéz" - mondta. Szerinte ugyanakkor fiatalítani is kell a vészesen öregedő MSZP-t, akár úgy is, hogy "a 92 éves nagymama meggyőzi harmincas unokáját, hogy köztünk a helye".

Javaslatai között szerepel, hogy válasszák szét a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot - az utóbbit 2014-ig Mesterházy Attila töltheti be -, az MSZP-lista élére pedig a párt táboránál szélesebb körnek elfogadható miniszterelnök-jelöltet állítsanak. Lehetséges jelöltet nem nevezett meg, de aláhúzta: ez bejött Medgyessy Péter esetében, és volt ilyen törekvés a 2005-ös államfőjelöléskor is, amikor Szili Katalin mellett Glatz Ferencet állították a kongresszus elé.Arra a kérdésre, hogy a március 31-i kongresszus után kiket látna szívesen az elnökségben, úgy válaszolt, Mesterházy Attilával ellentétben nincs ilyen listája, csak azt kéri a kongresszustól, hogy nagyrészt már bizonyított politikusokat, különösen arra érdemes nőket válasszon meg. "Néhány nyeretlen kétéves is elfér a brigádban, de jobb, ha a többség azért mégiscsak valaki" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!