A rendőrség a levegőből segít felderíteni a környezetszennyezéseket

Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – A Készenléti Rendőrség Légirendészete helikopteres megfigyeléssel nyújt segítséget a hétvégi országos hulladékgyűjtési akcióhoz.

A Légirendészet szolgálati repülései során már évek óta felderíti és dokumentálja a környezeti szennyezéseket, amelyekről értesíti az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, vagy a területileg illetékes önkormányzatot- mondta el az MTI-nek Botta András mérnök ezredes, a Légirendészet parancsnoka csütörtökön.

– Ugyanezt a feladatot kívánjuk most az országos akcióhoz kapcsolódva folytatni, mivel Vas és Baranya megye irányában lesznek szolgálati repüléseink, amelyek során két helikopterünk különös figyelmet fog fordítani az illegális szemétlerakók és más környezeti szennyezések felderítésére – tette hozzá a parancsnok.

A repülések az akcióval egy időben, egész nap fognak tartani, és kollégáim mozgófelvételekkel, fotókkal, valamint GPS koordináták alapján fogják a tapasztaltakat dokumentálni. A felvételeket és az adatokat a szokásos módon fogjuk továbbítani, hiszen egy erdő közepén lévő hulladék elhelyezése esetén a mostani lakossági összefogás ellenére sem várható azonnali beavatkozás – magyarázta az ezredes.

Botta András hangsúlyozta, hogy különös figyelmet fordítanak az álló és mozgóvizek szennyezésének felderítésére, hiszen azokat a legjobban a levegőből lehet felfedezni.

A belterületek megtisztítását tűzte ki célul idén a Te Szedd! – Összefogás a Tiszta Magyarországért Mozgalom. Az ország legnagyobb hulladékgyűjtési akcióját szombaton reggel 8 és este 6 óra között rendezi meg közösen a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség és az Országos Polgárőr Szövetség.

Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA Zrt. A szerdai határidőig 700 település több mint százezer önkéntese regisztrált az akció honlapján.

– MTI –