A rendőrök lakástámogatási rendszerét kifogásolja a rendőr szakszervezet

Több ponton is kifogásolja a rendőrség lakástámogatásáról szóló, nemrég kihirdetett rendeletét a rendőr szakszervezet. A szabályozás szerint akár tíz éven át havi 40 ezer forintot kaphatnak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon és a fővárosi büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó tiszthelyettesek és zászlósok. Mások, így a vidéken dolgozók, illetve a tisztek nem igényelhetnek ilyen támogatást. Az érdekképviselet szerint problémás, hogy a rendelet különbséget tesz rendőr és rendőr között.

Kifogást nyújtott be a Független Rendőr Szakszervezet szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz a közlönyben napokban megjelent miniszteri rendelet miatt, amely a rendőrök lakáscélú támogatását szabályozza. Eszerint akár tíz éven át havi 40 ezer forintos támogatást kaphatnak a BRFK-n és a fővárosi büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó tiszthelyettesek és zászlósok, ha Budapesten vagy környékén vesznek lakást. A vidéki kapitányságokon dolgozóknak, illetve a tiszteknek viszont nem jár a pénz. Ráadásul a Budapesten lévő Készenléti Rendőrség csaknem 2000 tiszthelyettese sem jogosult erre az összegre.

Pongó Géza, az érdekképviselet főtitkára szerint nem lehet megkülönböztetni két rendőrt aszerint, hogy Budapesten vagy Győrben dolgozik vagy pedig főtörzsőrmester vagy hadnagy. Ráadásul úgy tudja, hogy az október elsejétől érvényes rendeletben meghatározott összeget nem is minden jogosult tudja igényelni, mert csak korlátozott mennyiségű pénz áll rendelkezésre a programban.

A szakszervezeti vezető elismerte, hogy valóban a fővárosban a legnagyobb a létszámhiány, ám úgy véli, azt nem így kell rendezni. A megoldás szerinte szolgálati lakások építése vagy vásárlása lehetne.

Pongó Géza elmondta még, hogy a most benyújtott kifogásban azt is sérelmezik, hogy a miniszter nem egyeztetett velük, pedig kötelessége az érdekképviseletekkel tárgyalni olyan ügyekben, amely az állományt érinti.