A rendőrök is nézik, használják-e jogtalanul a vöröskereszt-emblémát

Kiemelten figyelik a rendőrök a közúti ellenőrzéseken júliustól, hogy ki használja jogosulatlanul a Vöröskereszt emblémáját. A rendőrség ezzel a Magyar Vöröskereszt emblémavédelmi kampányát támogatja – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság. A jogosulatlan címhasználat szabálysértés, akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak ezért.

A vörös kereszt szimbólum békeidőben azt jelzi, hogy egy adott személy vagy tárgy kapcsolódik a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalomhoz, egy nemzeti társaság, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége vagy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága révén.

Az embléma legfontosabb célja, hogy konfliktus idején megjelenítse a Genfi Egyezmények által biztosított védelmet. A harcolók számára azt kell hogy jelentse, hogy egyes személyek, egészségügyi alakulatok, szállítóeszközök a Genfi Egyezmények védelme alatt állnak. Az emblémának, amikor azt a védelem eszközeként használják, a harcosokban visszafogottságot és tiszteletet kell kiváltania – olvasható a közleményben.