A rendőri erőszak ellen demonstrálnak a debreceni menekülttábor lakói

Ülő demonstrációba kezdtek a debreceni menekülttábor lakói, tiltakozva a túlzott rendőri erőszak ellen. Azt követelik, hogy őrizetbe vett társaikat engedjék szabadon. Szerdán délután a táborban élő szomáliaiak és az afgánok estek egymásnak különböző barkácsolt fegyvereikkel. Az összecsapásnak a rendőrök vetettek véget.

Könnygázt is bevetettek a rendőrök a debreceni menekülttáborban szerdán délután, amikor két csoport – szomáliaiak és afgánok – estek egymásnak különböző barkácsolt fegyverekkel, botokkal, késekkel. A verekedésben 12 ember sérült meg, közülük ketten súlyosan, egyiküknek a csuklója, a másiknak az orrcsontja tört el. A rendőrök 10 külföldit vettek őrizetbe 9 ember előzetes letartóztatását kezdeményezték. A rendőrök a verekedők ellen csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást, két menekült ellen pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt. Egy férfi bokán rúgta ugyanis az egyik egyenruhást, egy másik pedig seprűvel ütötte fejbe a másikat.

A verekedés, mint ahogy azt a Független Hírügynökség korábban közzé tette azért tört ki, mert az afgánok véleménye szerint a szomáliaiak elfoglalták az internetszobát. Az összetűzés után néhány órával újabb viszály támadt: húsz ember veszett össze, a vitázók egyike ekkor rúgta meg az egyik rendőrt. A táborban azóta óta nyugalom van, a rendőrök a biztonság kedvéért többet járőröznek a környéken.

Jelen pillanatban mintegy 50 ember ül a tábor bejárata előtt. Egyrészt tiltakoznak a rendőri erőszak ellen, másrészt azt követelik, hogy engedjék szabadon társaikat.