A rendészeti törvények módosítása miatt demonstrál jövő kedden a Jobbik

Az Országház épületéhez szervez demonstrációt jövő kedden a Jobbik – többek között – amiatt, mert a rendészeti törvény tervezett módosításaival külföldi rendőröket is bevethetnének itthon. A javaslat szerint a más országból érkező egyenruhások még tömegoszlatásban is részt vehetnének.

Több tucat módosítást javasolt a Jobbik a rendészeti törvénycsomaghoz, ezeket azonban egyetlen kivétellel leszavazta csütörtöki ülésén az Országgyűlés rendészeti bizottsága – mondta sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, az egyetlen módosításuk is, amit elfogadtak, mindössze egy nyelvhelyességi hibát javított ki a szabályozás tervezetében. Nem fogadta el azonban a bizottság azt a javaslatukat, amely tiltaná, hogy külföldi rendőröket itthon tömegoszlatásra bevessenek. Volner János szerint így – ha a parlament elfogadja a törvénycsomagot – más országból érkező egyenruhásokat akár ilyen feladatokra is vezényelhetnék.

A Jobbik éppen ezért november 16-ra, azaz jövő keddre demonstrációt szervez a Kossuth térre, Károlyi Mihály szobrához. Ide pártállástól függetlenül várnak mindenkit, aki nem ért egyet a külföldi rendőrök magyarországi, akár tömegoszlatásra történő bevetésével. A rendezvényen felszólal majd Vona Gábor pártelnök, Gaudi-Nagy Tamás vagy éppen Szegedi Csanád.

A Jobbik közleménye szerint a tüntetés másik apropója Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulója.