A reklámtábláktól nem látni a várost

Plakát - illusztráció
Plakát - illusztráció
Nyíregyháza – A megyeszékhelyen sok a szabálytalanul és illegálisan kitett reklámtábla. A nyíregyházi Közterület-felügyelet munkatársai április 16-tól büntetik és eltávolítják az ilyen táblákat.

Az utóbbi időben megszaporodtak azon levelek száma, amelyekben olvasóink annak adnak hangot, hogy úton-útfélen a reklámtáblák valóságos dzsungele tapasztalható. Egy nyírpazonyi olvasó a „fától az erdőt” hasonlattal élve a megyeszékhelyről úgy fogalmazott: „A tábláktól nem látni a várost!” A táblakihelyezéseket ellenőrzi-e valaki, s a szabálytalankodókkal szemben milyen szankciókat alkalmazhatnak? – kérdezik olvasóink. Kérdésükkel Tasnádi Jánost, a Közterület-felügyelet vezetőjét kerestük meg.

Törvény szabályozza

– A gazdasági reklámtevékenységet törvény szabályozza (1997. évi LVIII. Tv.). E törvényi felhatalmazás alapján a város Közgyűlése, a reklámhordozók és hirdetmények elhelyezéséről, valamint közzétételéről tavaly rendeletében intézkedett – kezdte Tasnádi János.

– A rendelet többek között kimondja: Közterületen reklámhordozó kihelyezésére csak közterület-bérleti szerződés birtokában kerülhet sor.

Az 1 négyzetméternél nagyobb reklámfelületű, vagy fényreklámmal ellátott szabadtéri reklámhordozó esetén építési engedélyt is be kell szerezni. Magánterületen az ingatlantulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és a szomszédos közterület kezelőjének hozzájárulásával történhet reklámhordozó létesítése. A reklámberendezés kialakítása és elhelyezése meg kell feleljen a munka-, vagyon és közlekedésbiztonsági szabályoknak, illetve városképi követelményeknek.

Eltávolítják és büntetnek

Az engedély nélkül kihelyezett hirdetményeket és reklámokat a közterület kezelõje a hirdetmény közzétevõjének költségére, annak felszólítása nélkül eltávolíthatja. Ennek megfelelõen az engedély nélküli, vagy felszólítás ellenére is rendezetlen jogállású óriásplakátot tartó hirdetõ berendezéseket a Közterület-felügyelet, együttmûködve a Városüzemeltetési Kht. és a Város-Kép Kht. szakembereivel április 16-tól megkezdi eltávolítani a közterületekrõl. Az eltávolítással egyidejûleg a Közterület-felügyelet szabálysértési eljárást is indít – mondta Tasnádi János.

A reklámhordozók hasznosításuk szempontjából lehetnek: üzleti céllal tovább nem hasznosíthatók (üzletek, boltok saját tevékenységét hirdető cégérek, cégtáblák, cégfeliratok, fény- és hangreklámok). Ezekre közterület-bérleti szerződést a Városüzemeltetési Kht. köt, illetve ad engedélyt a kihelyezésre.

 Az üzleti céllal tovább hasznosítható óriásplakátok, city light, back light és a légtérben kifeszített molinók engedélyezése és közterület bérleti szerződés megkötése a Város-Kép Kht. hatásköre.

Sok az engedély nélküli

Az elmúlt időszakban a Közterület-felügyelet teljes körűen ellenőrizte az üzleti céllal tovább értékesíthető reklámhordozókat. Az ellenőrzés főbb tapasztalatai a következők: Nagyon sok óriásplakát kihelyezője nem rendelkezik értényes közterület-bérleti szerződéssel, illetve a bérleti díjat huzamosabb ideje nem fizeti.

Több esetben nem született jogerős határozat építési engedélyről. Jó néhány reklámhordozó, főleg óriás plakát tiltott helyre lett telepítve, pl. közhasználatú zöldfelületre, útkereszteződésbe. Több esetben a reklámhordozó felelős tulajdonosa nem deríthető ki, vagy nem található meg. A magánterületen elhelyezett reklámok kihelyezéséhez a szomszédos közterület kezelője nem járult hozzá. 

– Lefler György –