A református egyház kivizsgálja a holocaust-tagadó David Irving magyarországi előadásának körülményeit

Megdöbbenve értesült a Magyarországi Református Egyház arról a médiában is megjelent állításról, hogy a holocaust-tagadó David Irving magyar református egyházi fórumon tarthatott előadást ifjabb Hegedűs Lóránt lelkipásztor jóvoltából. Az egyház zsinatának elnöksége felkérte a lelkipásztor felettes egyházi hatóságait az ügy kivizsgálására.

David Irving látogatásáról, vagy meghívásáról a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségének nem volt tudomása – közölte közleményben Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat egyházi és a Nagy Sándor, a zsinat világi elnöke. A dokumentum szerint elfogadhatatlannak tartják, hogy egyházi fórumaikon az evangéliummal és történelmi felelősségükkel szöges ellentétben álló antiszemita, rasszista eszmék megszólaljanak, illetve megbocsáthatatlannak tartják azt is, hogy felmerüljön ennek lehetősége.

A zsinat elnöksége ezért felkérte ifjabb Hegedűs Lóránt, illetve a gyülekezet közvetlen egyházi felettes hatóságait az eset kivizsgáláséra, hogy tisztázzák a történtek körülményeit és az érintettek felelősségét.Sporthírek