A református egyház egyelőre nem vesz át önkormányzati intézményeket

Ne vegyenek át oktatási, illetve szociális intézményeket – erre kéri gyülekezeteit, egyházmegyéit a Magyarországi Református Egyház (MRE), miután az elmúlt időszakban az önkormányzatok tömegesen keresték meg ilyen kérésekkel.

Az egyház zsinati tanácsa szerdai ülésén határozatot hozott a moratóriumról – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az MRE kommunikációs szolgálata.

A nehéz anyagi helyzetbe került települési önkormányzatok részéről nagy nyomás nehezedik a református gyülekezetekre és egyházi intézményekre, hogy vegyenek át oktatási és szociális intézményeket – mondta el a református egyház zsinati tanácsának idei első ülésén Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke. Kijelentette: önmérsékletre kell inteni az érintetteket, hogy elkerüljék a meggondolatlan, felelőtlen intézményi átvételeket. Az önkormányzatok szabadulni szeretnének bizonyos terhektől, az egyházi fenntartók és intézményvezetők azonban nem alapozhatnak a jelenlegi, kedvezőnek tűnő finanszírozási feltételekre, ugyanis ezek a rendszerek átalakítás előtt állnak. Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: a gyülekezetek jelentős része nincs abban a helyzetben, hogy fenntartói, finanszírozási felelősséget vállaljon.

Az elnöki megnyitóval összhangban a testület moratóriumot hirdetett meg az intézményátvételekre. Határozatban kérte az egyházközségeket és testületeket, hogy a finanszírozási feltételek véglegesítéséig ne vegyenek át önkormányzati oktatási és szociális intézményeket. A határozat felhívja a figyelmet arra is: az intézményfenntartók erkölcsi és anyagi felelősséggel tartoznak az átvett intézmények működtetéséért.
– Független Hírügynökség  –