A rászorulóknak gyűjtenek Sárospatakon

Dusicza Erika (balra) átveszi az adományokat
Dusicza Erika (balra) átveszi az adományokat - © Fotó: PV
Sárospatak – 1300 kilogramm tartós élelmiszert már összegyűjtöttek.

Október nyolcadikán kezdődött és november végéig tart a Magyar Vöröskereszt Zempléni Kistérségének Szervezete és az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium közös programja, amelyben tartós élelmiszereket gyűjtenek Sárospatak három élelmiszer­üzletében.

Adakozóak

– Adakozóak a patakiak és a falvakból érkezők, akik a boltokban a Vöröskereszt munkatársaival találkozva egy-egy csomag liszttel, cukorral vagy konzervvel járulnak hozzá a gyűjtéshez – mondta dr. Muha Miklós, a gyűjtés egyik szervezője. – Köszönet illet meg valamennyi embert, aki a legkisebb mértékben is hozzájárul a célunkhoz. A Magyar Vöröskereszt Zempléni Kistérségének elnöke a gyűjtés félidejében azt közölte, csak október hónapban mintegy 1300 kilogramm élelmiszert adományoztak a lakosok, ez előzetes számításaik szerint már 100–150 család támogatására elegendő tartós élelmiszer. A gyűjtés továbbra is minden szombaton valósul meg, kilenctől délig.

Élmények

– Pozitív élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodnak diákjaink – mondta Dusicza Erika, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium igazgatóhelyettese. – A „Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskola” címmel rendelkező Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai a közösségi szolgálat keretében vesznek részt a munkában, sőt most már a tanárok egy része is segédkezik. Érdekes azt tapasztalni, hogy a figyelemfelhíváskor a megszólított lakos azt mondja, ő maga is rászorulna adományra, majd a boltból való távozásakor egy konzervet helyez a kosárba. Nem veszett el az emberekből a szociális érzékenység.

A Magyar Vöröskereszt Zempléni Kistérségének Szervezete oktatási intézményekkel és települési önkormányzatokkal együttműködve december elején fogja átadni a tartós élelmiszerekből álló csomagot a rászorulóknak. Addig is azt remélik, az októberben tapasztalt adományozási kedve a lakosoknak nem enyhül, és legalább 250–300 családnak tudnak majd támogatást biztosítani.

ÉM-PV