A radikálisok alakítanak kormányt Szerbiában?

Lehet, hogy az ultranacionalista Szerb Radikális Párt alakítja meg Szerbia új kormányát. A demokratikus, európai irányultságú erők két hónapja nem tudnak ugyanis ebben a kérdésben megegyezni. Minderről már nemcsak a belgrádi sajtóban találgatnak, hanem hétfőn bizalmas pártinformációk is kiszivárogtak.

A szélsőségesen nacionalista radikálisok szerezték meg a januári szerbiai parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot, viszont eddig szóba sem került, hogy kormányt alakíthatnának, mivel senki sem volt hajlandó koalícióra lépni velük. Európa egyértelműen elutasítja azt a pártot, amelynek elnöke, Vojiszlav Seselj háborús bűnök vádjával ül hágai cellájában.

A kormányalakítási tárgyalásokat három párt folytatja: Borisz Tadics szerb elnök Demokrata Pártja, a G17 Plusz nevű kisebb, polgári irányultságú erő és Vojiszlav Kostunica jelenlegi kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja. A három párt azonban már két hónapja nem tud egyezségre jutni a kormányfő személyét illetően. Annak ellenére, hogy ezen három párt közül Tadics demokratái szerezték a legtöbb szavazatot, Kostunica magának követeli a kormányfői széket.

Hétvégén a tárgyalások elakadtak. Hétfőn “megbízható forrásokra” hivatkozva olyan híreket közölt a belgrádi Danasz című lap internetes portálja, hogy Kostunica titkos tárgyalást kezdett a radikálisokkal, amelynek értelmében ez a két párt alakítaná meg az új kormányt. A másik lehetséges forgatókönyv, hogy a közismerten Európa-ellenes szélsőséges radikális párt önállóan alakítana kormányt, Kostunicáék pedig ezt a kisebbségi kormányt támogatnák. Erről a Danaszon kívül a Demokrata Párt néhány, neve elhallgatását kérő tisztségviselője is szólt.

Utóbbi forgatókönyv nem lenne túl meglepő, mivel a szerb kormányfő mindig is rokonszenvezett a nacionalista erőkkel, jelenlegi kormánya pedig Milosevics szocialistáinak támogatásával maradhatott fenn három éven át.