A Puskás Intézethez került Buzánszky Jenő hagyatéka

Budapest – A Puskás Intézethez kerültek szerdán a 2015 januárjában elhunyt Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapatként ismert legendás magyar labdarúgó-válogatott tagjának a relikviái.

A Puskás Intézet közleménye szerint az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes futballista pályafutása emléktárgyainak sorsáról Buzánszky örököse, fia döntött, s a több száz darabból álló gyűjtemény a labdarúgó születésének 91. évfordulóján a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián működő intézménybe került.

A relikviák között van az ötkarikás arany-, és a vb-ezüstérem, a 100. magyar-osztrák mérkőzés labdája, a Prima Primissima-díj, Buzánszky futballcipője, fényképek, iratok, emléktárgyak, s több eredeti filmfelvétel az Aranycsapat meccseiről.
A közlemény emlékeztet rá, hogy az intézetben már megtalálható a több ezer darabból álló Puskás-hagyaték mellett Sebes Gusztáv, Csanádi Árpád, Deák “Bamba”, Kubala László, Kocsis Sándor, valamint Grosics Gyula közel ezer tételes hagyatéka is.
“Édesapám, Buzánszky Jenő mindig és mindenkinek büszkén mutatta azt a vitrint Dorogon a nappalija végében, amiben azokat a díjakat, trófeákat, emléktárgyakat tartotta, amik az élete útját szegélyezték, ezek azonban szélesebb körben sohasem voltak láthatóak a nagy nyilvánosság előtt” – idézte a közlemény ifjabb Buzánszky Jenőt, aki hozzátette, édesapja akaratával egyetértésben választotta a Puskás Intézetet a hagyaték őrzőjének, gondozójának.

– “Édesapám mindig büszke volt a magyarságára, és ha magára öltötte a címeres mezt, akkor is a magyarságnak, a nemzetnek szeretett volna örömet és megbecsülést szerezni, ezért azt szerettem volna elérni, hogy ez a gyűjtemény egyben maradjon, és ne kerülhessen esetlegesen külföldi magángyűjtők kezére.”

“…A hagyaték feldolgozásával komoly mértékben gyarapszik az Aranycsapat gyűjteményünk, amelyet – a további sok ezer tárgyunkkal egyetemben – a lehető leghozzáértőbb módon és méltó helyen szeretnénk majd minél több érdeklődő számára bemutatni.” – mondta Mravik Gusztáv, a Puskás Intézet vezetője.

A Puskás Intézet az utóbbi években több sikeres kiállítást rendezett Puskás Ferencnek pályafutása kiemelkedő helyszínein, így a madridi Santiago Bernabéu Stadionban, az athéni önkormányzat épületében, valamint a skót és a manchesteri angol nemzeti futballmúzeumban.

– MTI –Sporthírek


hirdetés


hirdet�s