A professzor hobbiból orgonál

Miskolc – Napközben az anyagmozgatási tanszéken tanít, este a hobbijának él, orgonál…

Orgona- és kórushangversenyt rendeznek a Mindszenti templomban pénteken este 7 órától, mindezt a Kutatók Éjszakája 2010 program keretében. Az esemény érdekessége, hogy dr. Farkas József, a Miskolci Egyetem professzora, építészmérnök ül az orgonához. Nem először, hiszen a Kutatók Éjszakája keretében már négyszer hallhatta őt a közönség orgonálni.

Az orgona a hobbim – mesélte a professzor, aki 1950 óta oktat hallgatókat a Miskolci Egyetem anyagmozgatási tanszékén. Ahogy folytatja, kiderül, hogy itt egy picivel talán többről is szó van, mint egyszerű szabadidős elfoglaltságról, hiszen dr. Farkas József minden évben CD-t ad ki. Igaz, ez nem kerül boltokba, csak a közeli barátok, rokonok kapják meg – mondja. Megtudjuk tőle, hogy 1990-től orgonál, persze előtte is vonzódott a zenéhez, hiszen évekig zongorázni tanult. Majd művészetét – a közönség számára – Holló Csaba, a mérnöki kamara elnöke fedezte fel – mondja.

Arról is beszél, hogy ő pedál nélkül, azaz manuálisan játszik az orgonán, elsősorban meditációs, lassú számokat, igazi templomi zenét. Naponta félórát gyakorol az otthoni szintetizátorán.

Pénteken a Miskolci Bartók Kórus és a Miskolci Egyetem NőikaraSándorné Papp Edit vezényletével – is fellép a professzor koncertjén.

ÉM-NSZR