A prevenció hatására nagymértékben csökkent a balesetek száma a Körösökön

Nagyságrendekkel kevesebb halálos vízi baleset történik a Körösökön, mint évekkel korábban. Ameddig másfél évtizeddel ezelőtt egy évben húszan fulladtak vízbe, addig az utóbbi években évente négyen. A gyulai vízimentők hétvégenként teljesítenek szolgálatot Békés megyében, a Körösök mentén található Szanazugban.

Tizedik éve működik aktívan Gyulán a Közművelődési és Vizimentő Egyesület, amelynek tagjai a balesetek elkerülésére számos prevenciós előadást tartottak a fiataloknak.
A gyerekek általában a strandon medencében tanulnak meg úszni, de egy folyóvíz sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Az uszadékok, sodrások, örvények okozhatják az igazi bajt – emelte ki a Független Hírügynökségnek Somogyi Ferenc, az egyesület elnöke.
A szakemberek szerint sokan túlbecsülik saját képességeiket és elfáradnak. A vízimentők arra hívják fel a figyelmet, hogy segítségnyújtás estén is fontos a felkészültség, egyedül nem érdemes “akcióba lépni.”
A gyulai vízimentők hétvégenként motorcsónakkal a kisebb folyószakaszon is teljesítenek szolgálatot, az így bejárt szakasz nagysága az egyre kevesebb benzinpénz miatt csökkent az utóbbi években.