A “potyautas” tűzoltók és rendőrök esetében lehet, hogy a munkáltató hibázott

Budapest – Nem biztos hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) rendszerében történt az a hiba, amelynek alapján számos rendőr és tűzoltó kapott a közelmúltban a pénztártól olyan levelet, amelyben jelzik, hogy nincs rendben az egészségbiztosításuk

Az is elképzelhető, hogy a munkáltató fizeti dolgozója után a tb járulékot, de elfelejtette bejelenteni – mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek Molnár Barbara, az OEP szóvivője.

Vannak olyan tűzoltók, akiknél az orvosi rendelőben derült ki, hogy probléma van a jogviszonyukkal – mondta korábban a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Közölte: a probléma nem náluk van.

A kollégáik fizetéséből ugyanis automatikusan vonják a TB-járulékot és ezt központilag utalják az OEP-nek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a pénz biztosan el lett küldve.

Az OEP-nél viszont úgy látják, a munkáltatói jelentési fegyelem korábban elég laza volt, ezért is fontos kiszűrni a lehetséges hibákat. Molnár Barbara ismételten hangsúlyozta: az április 1-től folyó jogosultság ellenőrzés egyelőre nem jelent semmilyen változást az egészségügyi ellátásban, jövő év elejéig azoknak a betegeknek sem kell fizetniük, akiknek “piros lámpát” mutatott a rendszer.

A jelenlegi szabályozás szerint a munkáltatóknak adatszolgáltatási kötelezettségük van az APEH felé, ha felvesznek egy új dolgozót. Az új jogosultról az adóhatóság tájékoztatja az OEP-et.

Az OEP eddigi felmérése szerint körülbelül 950 ezer “potyautas” van az egészségbiztosítási rendszerben, április 1-e óta közülük csaknem 100 ezren kaptak levelet, hogy rendezzék jogviszonyukat. Ezt a területi egészségbiztosítási pénztáraknál tehetik meg. Ha se a munkáltató, se a beteg nem tisztázza helyzetét, jövő év január 1-től várhatóan az egészségügyi ellátás teljes költségét ki kell fizetni.