A pocsaji idősek otthonában…

A pocsaji idősek otthonában…
Pocsajban közel 30 éve működik az Idősek Klubja, amely ma mintegy 20 klubtagot számlál. A többféle feladatot is ellátó intézmény csak nappali ellátást biztosít, ugyan igény lenne a bentlakásos otthonra, de az anyagi feltételek sajnos nem adottak.

Az időseket a polgárőrség autója szállítja reggelente a klubba, itt 3 gondozó és intézményvezető várják őket nap mint nap.
A nap közös reggelivel indul, aztán újságolvasás, tévé- vagy videonézés, beszélgetés és egyéb közös program segít abban, hogy kellemesen teljen idejük, és senki ne unatkozzon. Ebéd után aztán az udvari padok és árnyas fák, vagy a pihenőszoba csendjét, nyugalmát ki-ki élvezheti kedve szerint. Délután 3 óráig tart a nap, akkor szintén autóval történik a hazaszállítás.
– A szociális ebédet egyre többen igénylik, házhoz hordunk jelenleg 35 helyre, ezen kívül van, vannak, akik érte jönnek. Igénybe lehet venni házi gondozást is, ami azt jelenti, hogy a 3 gondozónk – Bácsi Gyuláné, Balla Lajosné és Rácz Tiborné – közül valaki naponta meglátogatná, aki kéri, segítene neki néhány dologban (pl. gyógyszer beadás, télen begyújtás, stb.). Ezt azonban sajnos kevesen tudják, úgy, mint a jelzőrendszeres segítségnyújtást is. Ennek röviden az a lényege, hogy akinél a jelzőkészülék fel van szerelve (általában egyedülálló személy), az pl. rosszullét esetén egy nyomógomb segítségével riaszthatja az éppen ügyeletes ápolót, aki fél órán belül a helyszínre ér. Ezzel részben megelőzhetőek lennének a rosszullétek, esetleg haláleset is – tájékoztatott bennünket az intézmény vezetője, Pántya Lászlóné.